1
Mayıs
2025
Perşembe
MESUDİYE - ORDU

Doğançam Köyü'nün tarihçesi

Doğançam merkez, Serpin ve Bıçakçı olmak üzere üç mahalleden oluşmuştur.

Köyün merkezi olan İstavri mahallesinin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak burada oturan Panasoğulları’nın buranın asıl yerlileri olduğu söylenmektedir. Kürt Hüseyin ve Kıyıkgil sülalelerinin ise doğudan geldikleri ve Kürtoğulları diye anıldıkları söylenmektedir.

Serpin mahallesini ise Kepekçioğlu İbrahim Efendi’nin kurduğu bazı kaynaklardan edinilen bilgilerden anlaşılmıştır. Bu bilgilere göre Kepekçioğlu İbrahim, 1559 yılında bugün Ermenistan’ın başkenti olan (Erivan) Revan’dan gelerek buraya yerleşmiştir. Bıçakçı mahallesi ise Kurtuluş Savaşı sonrası orada oturan Rumların mübadele sonucu gitmeleriyle bugünkü yerleşen Türklere kalmıştır.

Yaşar CELEP’in arşiv araştırmalarına göre 19.yüzyıl ortalarında; Doğançam’da ikamet eden sülaleler ve bugünkü soyisimleri şöyledir:

1-Kürdoğulları (TÜRK)

2-Kızıl Mustafaoğulları (?)

3-Uzun Alioğulları (ÖZTÜRK)
(Uzun Alioğlu Mustafa 90 yaşında)

4-Kepekçioğulları (BAŞARSLAN)

5-Panasoğulları (AKTAŞ)

daha güncel bilgiler için http://genclikkolu.sitemynet.com adresini ziyaret ediniz.


www.mesvak.org.tr
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 15:43:51
Güncelleme :27 Haziran 2005 Pazartesi 18:26:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SELAHATTİN TOZLU IP: 194.27.49.xxx Tarih : 18.03.2005 12:28:28
İSTAVRİ kelimesi "Haç" demektir. Mesudiye, Osmanlıların belli zamanlarında Gümüşhane Sancağına bağlanmıştı. Bunun sebebi de madenlerin işletimidir. Gümüşhane'den Mesudiye gibi birçok yere gayrimüslim madenci gitmiştir. Yozgat-Akdağ, Amasya-Gümüşhacıköy bunlardandır. Mesudiye'nin o zamanki adı MİLAS olarak geçer. Acaba, Gümüşhane'den gitmiş Rum madenciler olabilir mi? Çünkü, Gümüşhane'de bir de İSTAVRİ köyü vardır.Bu bilgileri profesyonel bir tarihçi olarak kaynaklarından biliyorum. Bu konuda bir rivayet varsa bilmek isterim. Teşekkürler, Saygılar.