RİZE'de 22 yıllık Kültür Merkezi binasının ön yüzünde tunç harflerle yazılı olan Mustafa Kemal Atatürk'ün, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir' sözlerinin İl Daimi Encümeni kararı ile sökülmesi tartışmalara neden oldu. Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şube Başkanı Osman Çelik, “Bina Ensar Vakfı'na verildi, yazı ondan sonra söküldü. İnsanın aklına her türlü şey geliyor'' derken Rize Valisi Kasım Esen, “Yazı deforme olduğu için söküldü'' açıklamasını yaptı.
İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait 1984 yılında inşa edilen bina 22 yıldan bu yana Kültür Merkezi olarak kullanıldı. İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nin hizmete girmesi ardından bina, Türkiye İş Kurumu ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Gençlik Merkezi Müdürlüğü'nün kullanımına verildi. Binanın bir bölümü de ihale ile kiralandı. İhaleyi kazanan kazanan Ensar Vakfı binayı kiraladı. Bunun ardından binanın ön yüzünde ilin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını yansıtan kabartma insan motifleri ile Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir' şeklindeki tunç harflerle yazılı sözü, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü yetkililerinin teknik raporuna göre, ‘deforme' olduğu gerekçesiyle söküldü. Ancak Atatürk'ün sözlerinin yerinden sökülmesi tartışma çıkarttı.
ADD: BU DURUM BİZİ RAHATSIZ ETTİ
Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şube Başkanı Osman Çelik, yazının sökülmesinin kendilerini oldukça rahatsız ettiğini belirterek, “Orada Gençlik Merkezi Müdürlüğü var. Sanatsal çalışmalar yapılıyor. Ata'nın sözünün orada olmasının kime ne zararı var? Burada kalsaydı olmaz mıydı? İnsanın aklına Ensar Vakfının orada olması sonucumu yazı kaldırıldı diye geliyor. Ama bunu düşünmek dahi istemiyoruz. Yazının deforme olduğu söyleniyor. Yazıda her hangi bir deformasyon olduğunu düşünmüyoruz'' diye konuştu.
Rize Valisi Kasım Esen, yazının oradan sökülüp diğer tarafa monte edileceğini belirterek, “Kültür Müdürlüğü orada olduğu için yazılmış yazıydı. Şimdi Kültür Merkezi'ni binanın diğer yanına aldık. Bu yazıyı oraya yazmayı düşünüyoruz. Oraya da Atatürk'ün bir başka sözünü yazdırırız. Gençlik Merkezi oradaysa gençlikle ilgili bir söz yazdırılır. Rize'de kimse Atatürk'ten, Atatürkçülük'ten taviz veremez. Öyle bir şey olmaz. Oradaki motifler 1984 yılında yazıldı. O tarihten bu yana onartmadığınız bir şeyi onartıyoruz'' dedi.
Milliyet internet
Yayın Tarihi :
13 Mart 2007 Salı 18:19:08