Amerika ve Avrupa ülkelerinde "Blueberry"diye bilinen ve Türkiye'de ise "maviyemiş" olarak tanınan meyvenin üretimi için başlatılan çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde maviyemiş üretimi için çalışmalaryürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Rize,Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu, Samsun, Bursa ve Çanakkale'nin yüksekkesimlerinde maviyemişin üretim çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.
Türkiye'de yeni bir ürün olan maviyemişin ekonomiye büyük katkısağlayacağını ifade eden Çelik, maviyemişin Karadeniz Bölgesi'nde yabanitürlerinin bulunduğunu söyledi.Maviyemiş üretimine 8 yıl önce Rize'de başladıklarını anlatan Çelik,şunları kaydetti:"Rize'nin dağlık ve yayla alanlarında kendiliğinden yetişen, yabani olanve yöre insanı tarafından 'likapa', 'ligarba', 'çela', 'çalı çiçeği', 'çobanüzümü', 'kaskanaka', 'motsvi', 'mahabak' veya 'lifos' olarak tanınan meyve ileaynı grupta yer alan bir bitkidir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde 'blueberry'olarak bilinen maviyemiş bitkisi, özellikle çay ve fındık alanlarındaki asitlitopraklarda oldukça verimli olarak yetişiyor. Dünyada 270 bin ton üretilirken,ülkemizde bu yıl sadece 30 ton üretilmiştir. Ancak ekonomik getirisi yüksekolduğu için ve sürdürülen altyapı çalışmaları ile üretimi her yıl artmaktadır.Maviyemişin yöre insanının yüzünü güldüreceğine inanıyorum."-
EKONOMİK VE BESİN DEĞERİ
Maviyemişin organik olarak üretildiğinde kilosunun 20 YTL'den satıldığını belirten Çelik, meyvenin yöre insanı için büyük bir kazanç kapısı olduğunuvurguladı. Maviyemişin birçok Avrupa ülkesinde sanayi alanında kullanıldığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:"Maviyemiş insan sağlığı için çok yararlıdır. Dünyada az üretilmesine rağmen 15 temel alanda kullanılabilmektedir. Taze meyve, meyve suyu, kuru meyve, yaprak, kök ve çiçeklerinden ilaç sanayisinde, dondurma, pasta ve baharat sanayisinde, meyve salatalarında, reçel, marmelat ve jel yapımında, konserve sanayisinde, çay, diyet menülerinde, şarap yapımında, krem, sıvı sabun, el ve vücut losyonu, sağlık alanında kullanımı için kapsül şeklinde üretiliyor."
Bu bitkiyi Türkiye'de geliştirmek ve yaygın hale getirmek istediklerinivurgulayan Çelik, "Bu kapsamda Avrupa Birliği projeleri ile Artvin, Ordu, Giresun ve Trabzon'da yaklaşık 200 kişiye eğitim semineri verdik. Hem üreticiye ekonomik kazanç sağlamak hem de dünya pazarında iyi bir yer edinmek istiyoruz"dedi. Maviyemişin sağlık açısından da büyük yararları bulunduğunu kaydeden Çelik, Avrupa ve Amerika'da yapılan araştırmalarda, maviyemişin hafıza kaybı, idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi gösterdiği, kansere karşı koyduğu, yağlı bileşikleri vücuttan attığı, kanı temizlediği, kan şekerini,kolestrol düşürdüğü, kalp krizi riskini azalttığı ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarına iyi geldiğinin belirlendiğini ifade etti.
bende rıze çayelı çukurlu hoca köyündenım. ben mavi yemiş hakkında daha fazla bilgi edinmek ve mavi yemiş yapmak istiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. vereceğiniz bilgilere şimdiden teşekkür ederım.