8
Eylül
2024
Pazar
RİZE

Rize bezi yaşatılmaya çalışılıyor...

İşletme Sahibi Tali Tekin, TEKBA Rize Bezleri olarak en önde gelen amaçlarının Rize Bezi dokumacılığında orjinalliğin korunması olduğunu söyledi. Rize Bezi dokumacılığının çok eski tarihlere dayandığını kaydeden Tekin, "Ancak kesin bir tarih belirlenemediği için 1462 yılı üretimin başladığı tarih olarak kabul edilebilir. Yüzyıllar önce yurt dışında Trabzon keteni, yurt içinde ise Rize Bezi olarak haklı bir şöhret kazanan dokumanın en önemli hammaddesi ketendir. Rize Bezi imalatının başladığı ilk yıllarda o zamanın en kaliteli pamuklarından yapılan iplikler kullanıldığı gibi kenevirden yapılan iplikler de kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde kenevir yetiştiriciliği yasak olduğu için kenevir ipliği kullanılamamaktadır. Biz TEKBA olarak kaliteli Ege pamuğundan yapılan iplikleri kullanarak çağlar öncesindeki kaliteyi halen yaşatmaktayız. Rize Bezi'nin tek katlı taklidi olduğu iddia edilmektedir. Bir numara denilen en ince iplikten yapılan Rize Bezi'nin en büyük özelliği sağlıklı ve kaliteli oluşudur. Bez vücuttaki teri çekip vücudun serin olmasını ve nemsiz kalmasını sağlar" dedi.

TEKBA Rize Bezleri üreticisi Tali Tekin, ahşap el dokuma tezgahlarında üretimlerini sürdürdüklerini kaydederek, "Asıl amacımız Rize Bezi dokumacılığını yaşatmaktır. Rize Bezi'nin orjinalliğinin bozulmaması için bezi, gelişen teknoloji ve değişen üretim metodlarına ezdirmemenin gayreti içerisindeyiz. Fabrikamızda genç kızlarımız asırlar öncesinde olduğu gibi el tezgahlarında ve yarı otomatik tezgahlarda el emeği göz nuru harcayarak dokumacılık yapmaktadırlar" diye konuştu.

Tekin, fabrikalarında Rize Bezi'nden gömlek, iç çamaşırı, tişört, pantolon, baş örtüsü, fiskos masa örtüleri ve nevresim takımları gibi bir çok ürünün üretimini yaptıklarını kaydetti.

iha-rize
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2004 Perşembe 13:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?