Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Araştırma Görevlisi Şerafettin Özışık, 23. dönem milletvekillerini doğum yerlerine göre araştırdı. Araştırmada, her üç milletvekilinden birinin doğum yeri olmayan ili temsil ettiği belirlendi.
Metropol illerde milletvekillerinin nereli olduğu pek önemsenmezken, bu ayrıntı küçük illerde yaşayan vatandaşların önemle üzerinde durduğu ve eleştirdiği konulardan birisi oluyor. Seçildikleri ilin nüfusuna kayıtlı olmayan veya soy ağacı başka vilayette dayanan milletvekillerinin seçildikleri bölgeye yeteri kadar hizmet etmediği ve memleketi için çalıştığı iddiası, vatandaşlar tarafından sık sık tartışılıyor. Küçük vilayetlerde seçim dönemlerinde milletvekili adaylarına vaatleri sorulmadan hangi şehirli oldukları soruluyor.
Seçim dönemlerinde ortaya çıkan "Buralı mısın, değil misin?" sorusundan yola çıkan OMÜ Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Araştırma Görevlisi Şerafettin Özışık, 23. dönem milletvekillerini doğum yerlerine göre araştırdı. Özışık, bir ay süren araştırmasında milletvekillerinin tümünün özgeçmişlerini taradı. Araştırmada, 548 milletvekilinden 361'inin kendi memleketinden seçildiği 187'sinin ise doğum yeri dışındaki bir ilden milletvekili olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre her üç milletvekilinden birinin doğum yeri olmayan bir ili temsil ediyor.
Buna göre Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Artvin, Aydın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kilis, Kütahya, Malatya, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Sinop, Tokat, Tunceli, Yalova ve Yozgat'ın da aralarında bulunduğu 37 il kendi ilinde doğmuş milletvekilleri ile temsil ediliyor.
Göç alan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Samsun, Zonguldak ve Tekirdağ gibi illerde ise durum biraz farklı. Şuan 69 milletvekili bulunan İstanbul'da milletvekillerinin 54'ü başka illerin nüfusuna kayıtlı. Ankara 29 milletvekilinin 23'ü, İzmir'de 24 milletvekilinin 20'si, Zonguldak'ta 5 milletvekilinin 4'ü, Samsun'da 9 milletvekilinin 5'i, Bursa'da ise 16 milletvekilinin 9'u ise başka il nüfusuna kayıtlı. Bu durum da aynı memleketli olup farklı illerden seçilen milletvekillerinin parlamentodaki sayılarını artırıyor. Geçmişte önemli miktarda göç vermiş Trabzon, Meclis'te 8 milletvekiliyle temsil edilmesine rağmen Trabzon kökenli milletvekili sayısı 21. Malatya'nın 7 milletvekili varken, mecliste bu il doğumlu 14 milletvekili bulunuyor. Rize 3, Erzurum 7, Elazığ'da 5 milletvekilliği ile temsil edilmesine rağmen, Meclis'te Rize kökenli 11, Erzurum kökenli 12 ve Elazığ kökenli 11 milletvekili yer alıyor.
Parlamento koltuklarına yansıyan bu durumun göçün bir sonucu olduğunu dile getiren Şerafettin Özışık, yoğun göç almış illerdeki göçmenlerin kendilerini kabul ettirme duygusu ve dayanışma çabaları sonucu siyasi oluşumlarda daha çabuk örgütlendiklerini söyledi. Özışık, "İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol kentlerde doğmadığı halde bu kentleri mecliste temsil eden milletvekilleri kent halkının fazla dikkat çekmiyor. Orta büyüklükteki kentlerle ve küçük kentlerde zaman zaman 'İlimizi mecliste başka ilin insanları temsil ediyor' şeklinde yakınmalar görülüyor" dedi.
lütfen bana kaç milletvekili var söyleyin!!! ama site çok güzel