Rize'nin yüksek kesimlerinde hasat olgunluğuna ulaşan kivilerin hasadına başlandı. Rize Ziraat Odası Başkanı ve Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç; "Dünyanın en kaliteli kivisini üretiyoruz" dedi.
Sahil kesimlerinde üretilen kivilerin henüz hasat olgunluğuna ulaşmadığı belirtilirken yüksek kesimlerde üretilen kivilerin şeker oranlarının 7 ila 9 değerlerine ulaştığı için hasat edilebilecekleri belirtildi.
Rize Ziraat Odası Başkanı ve Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç, yaptığı açıklamada Rize'de mevsim şartlarına göre kivi hasadının 15 Kasım ile 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilmesinin planlandığını belirterek, "Bu sene hava şartlarının iyi gitmesine rağmen alçak kesimlerde kivi hasat olgunluğuna ulaşmadı. Kivi için en uygun hasat dönemi, kivide ki şeker oranının 7 ila 9'a ulaştığı dönemdir. Şu anda alçak kesimlerde bu orana ulaşmadı. Ama yüksek kesimlerde istenilen orana ulaştı. Yüksek kesimlerde bugün itibariyle alçak kesimlerde ise 20 Kasım tarihinden sonra kivi hasadına başlayacağız. Ancak üretilen kivilerin 20 Kasım tarihinde hemen toplanması gerekmiyor. 25 Kasım olabilir 30 Kasım olabilir acele etmemek gerekiyor. Önemli olan kivinin toplandığı tarih değil toplanması gereken hasat olgunluğuna ulaşmasıdır" dedi.
KİVİ TABAN FİYATI DEĞİŞMEDİ
Nevzat Paliç, kivi taban fiyatını değiştirmediklerini ifade ederek üreticilere belirlenen fiyatın altına inmemelerini önerdi. Paliç yaptığı açıklamada, "2007 yılında kivi taban fiyatını 90 gramın üstündeki ürünler için 2 YTL, 90 gramın altındaki ürünler için ise 1.5 YTL olarak açıklamıştık. Üreticilerimiz elde ettikleri ürünleri bu rakamın üstünde istedikleri yere satabilir. Ancak onlara bu rakamların altına düşmemelerini öneriyoruz. Kivi yetiştiriciliğimiz geliştikçe, soğuk hava depolarımız oldukça bu
rakamların daha da iyileşeceğini umuyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri soğuk hava depolarında depolama imkanı bulunca Rize kivisi için o zaman hak ettiği değeri talep etmemiz mümkün olacaktır" diye konuştu.
RİZE KİVİSİ KALİTELİ
Rize'de üretilen kivilerin dünyanın en kaliteli kivisi olduğunu iddia eden Paliç, üretimin arttırılması için devlet desteğinin şart olduğuna dikkat çekerek, "Bölgemizde hava şartları nedeniyle çok kaliteli kivi üretilmektedir. İlimizdeki kivi üretiminde her hangi bir ilaçlama ve zirai mücadele yoktur. Yapay sulama yapılmamaktadır. Kivinin ihtiyaç duyduğu su doğal olarak yağan yağmurlarla karşılanmaktadır. Dünyada en fazla kivi üreten İtalya, 200 bin tonluk üretimini 400 bin tona çıkarttı. Bizimle
birlikte kivi üretimine başlayan ülkeler bizim üretimimizden yaklaşık 10 kat fazla ürün elde ediyorlar. Türkiye'de 15 bin ton civarında üretim yapılmaktadır. Ancak bunun 10 katı üretim potansiyelimiz vardır. İlimizde ortalama 5 bin ton olan üretimimizi 15 bin tona çıkartmayı hedefliyoruz ama bu 50 bin ton da olabilir. Kivimiz komşu ülkelerimizden çok daha kaliteli olmasına rağmen üretim miktarımız son derece düşüktür. Ancak kivi üretiminin geliştirilebilmesi için devlet desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Pazar sıkıntısı olmayan bir üründür. 150 bin ton dahi üretsek kesinlikle elimizde kalmaz. 150 bin tonluk bir üretim ülkemizde bile tüketilir. Çünkü bir çok insanımız halen kivi ile tanışmamıştır" şeklinde konuştu.