16
Eylül
2024
Pazertesi
RİZE

Yaş çay alım fiyatları açıklandı

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yaş çay alım fiyatının yüzde 15 artırılarak destekleme primi dahil 525 bin lira olarak belirlendiğini açıkladı.
Daha önce kilo başına 400 bini taban fiyat, 50 bini destekleme primi olan yaş çay alım fiyatı, 460 bini taban fiyat 65 bini destekleme primi olmak üzere 525 bin liraya çıkarıldı. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Rize'de Çaykur Genel Müdürlüğü binasında, çay üreticilerinin katıldığı basın toplantısında yaş çay fiyatını açıkladı. Hükümet olarak bütçe imkanları doğrultusunda yaş çaya fiyat verildiğini belirten Bakan Cemil Çiçek, "Hükümet olarak, devletimizin imkanlarını olabildiğince değerlendirerek bir fiyat ayarlaması yapmaya çalıştık. Geçtiğimiz sene bir taban fiyat ve buna bağlı olarak bir prim ödemesi yapılmıştı. Bu sene de böyle yapılacaktır. Geçtiğimiz sene olabildiğince uygun bir fiyat verilmeye çalışılmış hem de ödemelerde uygun bir ortam oluşturulmuştur. Bu sene de beklentileri bütçe imkanları içerisinde karşılayabilecek fiyat verilecek. Üretilen çayın üçte ikisini Çaykur alacaktır. Fiyat olarak destekleme primi dahil kilo başına 525 bin lira ödeme yapmayı planlamış bulunuyoruz. Çay üretiminin ne kadar sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Gönlümüz bunun daha üzerinde vermeyi gerçekten arzu eder. Ancak bütçe imkanları göz önüne alınarak böyle bir fiyat verilmiştir. Fiyatlar yüzde 15 oranında arttırılmıştır" dedi.
Hükümetin, ekonomik programı sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduğunu belirten Bakan Cemil Çiçek, "Türkiye, 2003 yılından itibaren bir istikrar programı uygulamaktadır. Türkiye geçtiğimiz dönemlerde arka arkaya yaşadığı ekonomik krizler, sıkıntılar sebebiyle böyle bir programı geciktirerek uygulamanın bedelini çok ağır ödemiştir. Türkiye, böyle bir programı her şeye rağmen uygulamak zorunda olmasından dolayı zaman zaman bazı kararlar almakla yüz yüze kalmıştır. Türkiye 58 ve 59. Hükümet döneminde bu sıkıntılardan kurtulmak adına bu programı sürdürmekte kararlıdır. 2003 yılında çevremizde ve bölgemizde meydana gelen tüm olumsuz gelişmelere rağmen hükümet; programında belirlediği hedefleri büyük ölçüde tutturmuştur. Türkiye'nin 25 yılda arzu ettiği bir çok hedefi bu hükümetin gerçekleştirmiş olması gurur vericidir. Geçmişte bu hedeflerin tutturulamamasını en büyük sebeplerini başında siyasi istikrarsızlıklar geliyordu. 3 Kasım'da siyasi istikrarsızlık ortadan kalkmıştır" diye konuştu.
Cemil Çiçek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bir süre evvel yaşadığımız hükümetin ömrünü tayin etme durumları, hükümet ne zaman yıkılacak söylentileri tabiatıyla Türk ekonomisinde olumsuz etkiler meydana getirdi ve başkaca sebeplerden dolayı bu hedefler tutturulamamıştır. Hedef tutturulamadığı için ücretlerde istikrarsızlık oluşmuştur. 2003 yılında siyasi istikrara paralel olarak Türkiye'de ekonomik hedefler birer birer tutturulmuştur. Neyi söylediysek, neyi hedeflediysek hepsi tutturulmuştur. Irak Savaşı gibi ekonomimizi doğrudan etkileyen bir gelişmeye rağmen, mahalli seçimlere rağmen, Kıbrıs referandumuna rağmen hedeflerde sapma meydana gelmedi. Bu ekonomik istikrar programını sonuna kadar sürdüreceğiz. Türkiye'nin geleceği bu programın sarkmamasına bağlıdır."
Toplantıda bir konuşma yapan Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, kurumun şu anda üreticiye hiç borcu kalmadığını belirterek, "2003 yılında Çaykur olarak 517 bin ton yaş çay alımı yapılmış ve fabrikalarımızda işlenmiştir. 2003 yılında Çaykur olarak 113 bin ton iç ve dış satış gerçekleşmiştir. 2003 yılından 2004 yılına zorunlu stok hariç tamamen stoksuz girmektedir. Artık Çaykur depolarında çay tüketen değil, tüketicisine çay arz eden kurum olmuştur. 2003 yılında Çaykur üreticisine en uygun ödemeyi gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla 2004 yılına girerken üreticisine, çalışanına ve de sektörde hizmet veren tüm kuruluşlara borcunu tamamen temizleyerek girmiştir" şeklinde konuştu.
RİZE - İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2004 Pazar 21:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?