Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde bir iş adamı, kayaç çözeltisiyle (taş suyu) meyve şeklinde sabunlar ve sıvı deterjan üretmeye başladı. Uyanık girişimci, kayaç çözeltisinin hem dezenfektan özelliği olduğunu, hem de çevreye zarar vermediğini söyledi.
"Taşı sıksa suyunu çıkarır" ata sözünü gerçeğe dönüştüren Kale Grubu’nun sahibi Faruk Durukan, kayaç çözeltisinin hem dezenfektan özelliği olduğunu, hem de çevreye zarar vermediğini söyledi. Bunu çeşitli üniversitelerden alınan raporlarla ispatladıklarını belirten Durukan, "Renksiz, kokusuz olan ve dezenfekte gücü yüksek bir ürünü piyasaya arz ediyoruz. İnsan ve çevre sağlığına hiçbir zararı yok. Dünyada ilk kez taşın suyunu çıkartarak bunu deterjan sanayinde ve birçok alanda insanların yararına sunuyoruz" dedi. 5 yıldır deterjan üretimi yapan Ali Tabak ise, çözeltiyi deterjan ve sabun yapımında kullanmaya başladıklarını ifade ederek, "Ellerinizi bir kez yıkadığınızda hem temizlik, hem de dezenfekte etmiş oluyorsunuz. Bu sıvıyla silinen yerler bir hafta mikroplardan temiz kalıyor. Sıvının bakterileri yok edici özelliği uzun süre devam ediyor" diye konuştu.
Tabak, deterjanların yanında asırlardır yörede kullanılan zeytin sabununa da çözeltiden kattığını söyleyerek, bu ürünlerin saf zeytin sabunundan daha kaliteli ve dezenfekte özelliğinin daha fazla olduğunu dile getirdi. Normalde sabunların dezenfekte özelliği olmadığını söyleyen Tabak, "Sıvı kostik ve zeytin yağıyla yapılan sabunlara çözeltiyi ilave ediyoruz. 1 tona 10 kilo taş çözeltisi kullanıyoruz" derken, kayaç çözeltili zeytin sabunlarını standart kalıp veya meyve şeklinde piyasaya sürdüklerini bildirdi. Elma, kiraz, çilek, mandalina, şeftali, üzüm, karpuz dilimi, armut şekilli sabunlar temizlik yanında meyve sepetleri halinde banyolarda süs olarak da kullanılıyor. Taş suyuyla yapılan sabunların ciltteki fazla yağı aldığı, sivilcelere iyi geldiği belirtiliyor.