Edremit'te bir zeytinyağı fabrikası sahibi tarafından kurulan müzede, tarih boyunca zeytinden yağ çıkarmakta kullanılan aletler sergileniyor.
E-87 yolu üzerinde bulunan müzede, zeytinyağı imalatında eski devirlerde kullanılan taş yalaklardan son teknoloji ürünü elektronik kontinü sistemler sergileniyor. Müze, ziyaretçileri tarih yolculuğuna çıkarıyor.
Ertür ailesinin 5. kuşak temsilcisi Emre Ertür (65), asırlardır ailesinin ekmek kapısı olan zeytinciliğin önemini vurgulamak ve yaşatmak için zeytinyağı imalatında kullanılan ekipmanlardan bir müze oluşturduklarını söyledi. Ertür, müzedeki ilk taş yalaktan buharlı kontinü sisteme kadar 5-6 aşamada kullanılan gereçlerin bulunduğunu söyledi.
Bunların çoğunun ailesinden kalma olduğunu belirten Ertür, mevcut olmayanların da maketini yaptıklarını kaydetti. Ertür, zeytinyağı üretiminde ilk olarak taş yalağın kullanıldığını, daha sonra taş baskılar ve ardında ahşap aletlerle buharlı aletler ve en son 20 yıl öncesine kadar kullanılan speratör makinesiyle şu an son teknoloji ürünü olan kontinü sisteme geçildiğini anlattı.
Böyle bir müzenin dünyada tek olduğunu belirten Ertür, "Zeytinyağının tarihi 37 bin yıl evveline dayanıyor. Yunanistanın Sartonia Adasında zeytinyağı fosillerine rastlandığı biliniyor. Zeytin, M.Ö. 6 ve 7. yüzyıllarda Mezopotamyada aşılanarak çoğaltıldı. Fenikeliler Avrupaya ilk önce zeytinyağı, daha sonra da zeytin fidanları götürdü. Sonda bütün dünyaya yayıldı" dedi.
Ertür, büyük dedesi Müderis Salih Hilminin hatırasını yaşatmak için böyle bir müze kurduklarını kaydetti.