22
Aralık
2024
Pazar
GÜNCEL

"Zeytin ve Turizm" konuşuldu

Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen 28. Zeytin ve Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Balıkesir Milletvekilleri İsmail Özgün, Edip Uğur, Galatasaray Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Artun Ünsal, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Ege Zeytin Ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği 2. Başkanı Ali Güreli, Balıkesir Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Sebahattin Kahraman, Adatepe Zeytinyağı Müzesi sahibi Haluk Yurtkuran, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği TATUTA proje sorumlusu Hilal Caber katıldı. Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve eski Çevre Bakanı İmren Aykut'un başkanlığını yaptığı panelde uzmanlar zeytinyağının dünyada yükselen bir değer olduğunu ve yurtta zeytin ağacı sayısının arttırılması gerektiği konusunda ortak görüş sundu. Panelde Ege Zeytin Ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği 2. Başkanı Ali Güreli, zeytinyağının dünyada parlayan bir yıldız olduğunu ve giderek talebin arttığını söyleyerek, Türkiye'nin bu talepten önemli pay alması gerektiğini ifade etti.

"ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ ARTTIRILMALI"
Ali Güreli, zeytinyağına zengin ülkelerin önem verdiğini kaydederek, "Zenginler, nasıl pahalı elbise giymek istiyorlarsa, ayrıcalıklı olmak ve sağlıkları için de zeytinyağına yöneldiler. Bizler de artan bu talepten yararlanmalıyız. Zeytinyağı üretimi arttırılmalıdır" dedi. Zeytin ağaç sayısının arttırılması gerektiğini de kaydeden Güreli, "Sivil toplum örgütleri ile siyasiler arasında zeytin ağaçlarının çoğaltılmasında ortak karara varıldı ve bozuk alanlar ile boş hazine arazilerine zeytin fidanı dikilmesi için yasa çıkarılmasını sağladık. Biz 'İhracatçılar Birliği' olarak destek vereceğimizi ve kaynaklarımızı kullanacağımızı söyledik. Çalışma için TEMA'nın da katılımını istedik. TEMA bizden para istedi, vermeyince de zeytin ağacının orman ağacı olmadığı gerekçesiyle Danıştay'dan durdurdu. 85 yıldır boş duran alanlara zeytin dikilmesine karşı olanlar artık meşe palamudu diksinler" diye konuştu.
Ali Güreli, zeytin sektöründe üretimin arttırılmasında hep siyasilerin destek veremediği için eleştirilmelerine karşın, aynı hataların özel sektörde ve sivil toplum örgütlerinde de yaşandığını dile getirerek, hataların düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Güreli, zeytinyağı ile ihracat arttığında istihdamında artacağını dile getirerek, "Zeytin en pahalı üretimdir. Son yıllarda giderek talep artıyor. Arz ve talep var. Ülkemizde zeytinyağı tüketimi az olmasının nedeni de pahalı olmasından kaynaklanıyor. Fukaralar özellikle zeytinyağı yiyemiyor. Üretim artarsa, ucuzlar ve herkes yiyebilir" diyerek, Türkiye'de ihracatın çok karışık yapıldığını ileri sürdü.

"BELİRLİ BİR POLİTİKA İZLENMELİ"
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise, dökme yağ ihracatının arttırılması gerektiğini söyleyerek, siyasilerin üreticilere destek vermesi gerektiğini kaydetti. Çetin, zeytin yetiştiriciliği yapan birçok ülkede zeytin ve turizme yönelik politikalar belirlediğini dile getirerek, "Ne yazık ki bizde belirli bir politika yok. Fidan artırımı olmalıdır. Dökme yağ ihracatı yasaklanırken ayrıca yanlış değerlendirilmiştir. Bu nedenle yalnızca bir avuç kesim kazanırken üretici kazanamamıştır. Türkiye zeytinci AB ülkeleri ile eşit değil. Zeytin ağaç sayısı ve rekolte arttırılmalıdır. AB, görüşmelerde ilk olarak tarımı ele alacak ve muhakkak zeytinyağı da önemli yer alacaktır" ifadesinde bulundu.
Milletvekili Edip Uğur da, zeytin üretimi konusunda bugüne kadar popülist uygulamalar yapıldığını kaydederek, "Önceki hükümetler popülist olmak için taban fiyatı az göstermişler ve zarar eden TARİŞ'e destek vermişler. Şu an ise TARİŞ siyasi müdahale olmayan, yönetimini kendi seçen bir kurum oldu. Serbest ekonomi zeytinyağı geleceği için çok önemli. Zeytin ve zeytinyağını arttırmak gerek. Burada devlete, üreticiye, sanayiciye, ihracatçıya görevler düşüyor ve herkesin görevini yerine getirmesi şart" açıklamasını yaptı. Edip Uğur ayrıca, üreticinin teknolojiye ayak uyduracak konuma getirilmesi ve ihracatta da önemli pazar alanları bulunması gerektiğini ifade etti.
Diğer katılımcılar da zeytinin kültür ve tarih özelliğiyle turizmde değerlendirilebilecek unsur olduğunu vurgulayarak, ekolojik tarım turizmi, sağlık turizmi ve gastroloji turizmleri gerçekleştirilebileceği kaydedildi.
İlginin az olduğu panelde, Belediye Başkanı Yunus Bozbey, fidan üretimi için destek verdiklerini söyledi. Bozbey, panelistlere plaket verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 20:07:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?