Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Zeytinli beldesinde bir araya gelen akademisyenler, 13 dağ köyünün sınırları bulunan Kazdağı Milli Parkı'nın meselelerini masaya yatırdı.
Balıkesir ve Dokuz Eylül Üniversiteleri'nin desteği, TÜBİTAK'ın koordinatörlüğü ve Zeytinli Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kazdağı Milli Parkı Çevre Eğitimi Programı'nda konuşan Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Yılmaz Arı, Türkiye'deki milli park anlayışı ile dünyadaki milli park anlayışı arasında farklar bulunduğunu belirterek,
"Dünya genelindeki milli parklarda yöre insanın yaşaması kısıtlanmıyor. Bizde ise insanlar milli park sınırları dışında bırakılarak, tabiat insansız korunmaya çalışıyor. Halkın parkın neden korunduğunu bilmesi gerek. Dayatmalarla yapılan yasaklar çare değil. Geçimini, kültürünü yaşadığı yerden alan köylü, merkezden belirlenen kurallarla karşılaşınca şaşırıyor ve tepki gösteriyor. Milli parklarla ilgili kararlarda yakınında halkın istek ve ihtiyaçlarına yer verilmeli" dedi.
Arı, yasak yerine ne yapmaları gerektiği konusunda, yöre insanının bilgilendirilmesi gerektiğini savundu. Arı, Kazdağı Milli Parkı'nın bölge için önemli bir hazine olduğunu ve idarecilerin yöre kültürüne, köy hayatına ve çevreye zarar vermeden turizme yönelik projeler hazırlamaları gerektiğini ifade etti.
Zeytinli'ye gelen Türkiye'deki 25 farklı üniversiteden ve farklı disiplinlerden 45 yüksek lisans ve doktora yapmış ve yapmakta olan araştırma görevlisi ve 15 izci lideri öğretmeni, 10 gün sürecek eğitim programı çevresinde hem teknik hem de uygulamalı eğitim alacak.
19 köyle sınırı bulunan ve 20 bin 452 hektar yüz ölçümüne sahip olan Kazdağı, 1993 yılında çıkan kanunla milli park olarak kabul edildi. Kazdağı, akarsular, bitki örtüsü ve havan varlığı açısından Türkiye yanında Avrupa'nın en zengin bölgelerinden biri. Aynı zamanda Kazdağı ender görülen bitki çeşitleri ve şifalı otlar açısından da oldukça zengin.