Günümüzde yok olan meslekleri belgesel hale getirilip kitap halinde yayınlamak için bir proje başlatan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi’nin bu çalışmalarına vatandaşlar da destek olmaya başladılar.
Akademik danışmanlığını ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin'in yaptığı proje ile ilgili açıklamalarda bulunan "Altın Bilezik Ege Kültürel Miras Projesi"nin genel koordinatörü Ahmet Demir, 22 kişilik gönüllü bir ekibin başlattığı çalışmanın bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, "Bu projeyle günümüz gençliğine teknolojiye yenik düşen çoğu tarıma dayalı nalbantlık, kalaycılık, sepetçilik, kıspetçilik, çobanlık, kepenekçilik, semercilik gibi yok olma arifesindeki meslekleri tanıtmak ve meslek sahiplerinin unutulmamasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda başta Çanakkale olmak üzere Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Uşak, Afyon, Kütahya İllerinde merkez ilçe, kasaba ve köylerinde bu meslek sahipleriyle görüşmeler yapılacak. Görüşmelerde hem video kaydı yapılacak, hem de fotoğraflar çekilecek. Böylece kaybolmaya yüz tutan mesleklerin püf noktaları, eskiden karşılaştıkları sorunlar ve şimdiki durumları açıkça ortaya çıkacak” dedi.
Projenin başlamasının ardından vatandaşların bu konuya çok ilgi gösterdiğini de belirten Ahmet Demir, “Son olarak Necdet Kurt isimli “Debbağ” ustasından bize gelen mektup çalışma azmimizi daha da arttırdı. Çanakkale’de yaşayan ve 1950’li yıllarda derileri sepileyip meşin, sahtiyan, kösele, haline getiren ustalardan “Debbağlık” yapan Necdet Kurt isimli vatandaşımızın hem bu mesleğin püf noktalarını içeren, hem de bu projede her zaman göreve hazır olduğunu belirtmesi bizleri duygulandırdı. Kendisinden bu meslekle ilgili geniş bilgiler alıp projemizde kullanacağız” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin ile bir araya gelerek bu mesleğin püf noktalarını anlatan Debbağ ustası Necdet Kurt’un dışında kaybolan diğer meslekleri de ön plana çıkarmak istediklerini belirten Proje Genel Koordinatörü Ahmet Demir,”Bu projenin 1. aşaması 15 Aralık 2007’de sona erecek. 2. aşaması 14 Ocak -12 Şubat 2008, 3. aşaması 15 Şubat -15 Ağustos 2008 ve 4. aşaması da 20 Ağustos-20 Eylül 2008 olmak üzere dört aşamada gerçekleştirilecek. 1. aşamada belirlenen illerde yapılan çekimler için meslek sahipleri ile ön görüşmeler yapılarak senaryo hazırlıyor 2. aşamada senaryo çerçevesinde görüntülü ve yazılı dökümanlar elde edilecek. 3. aşamada elde edilen görüntülerin kurgusu ve film müzikleri hazırlanacak. Ayrıca kitap için yazı ve fotoğrafların basıma hazırlanması işlemleri de gerçekleştirilecek. 4. ve son aşamada ise hazırlanan belgeselin galası yapılıp yazılı kaynağın basımı ve dağıtımı gerçekleştirilecek. Elde edilen dokümanlar da belgesel niteliğinde bir CD ve kitap haline getirilerek çalışmaların yapıldığı iller başta olmak üzere bütün valilikler ve il belediyelerine gönderilecek. Ayrıca bu CD'ler ulusal ve yerel televizyon kanallarındaki bazı programlara da gönderilecek. Projemiz ile ilgili geniş bilgi ise www.altinbilezikege.com" isimli web sitemizden alınabilir" dedi.