16
Eylül
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Kırkpınar'a Japon Eli

Bir Haber Yazısıdır  

Eski Kırkpınar Ağaları’ndan Edirne Milletvekili Ali Ayağ ilginç bir organizasyona imza atmak üzere… Türkiye’ye yakın ilgi gösteren Japonlar Kırkpınar’a katılmayı önerdiler.

Japon Televizyonları’nda dönem dönem yurdumuzla ilgili programlar gösteriliyor. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni tanıtan bir yapım da gösterilen bu programlar arasında yer aldı. Gösterim Japonlar’ın umulmadık ölçüde ilgisiyle karşılaşınca, Sumo Güreşçileri bu yıl yapılacak Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne katılmak için girişimde bulundular.

Bilindiği gibi; Türkler'in Rumeli’ye ayak basmasıyla başlayan ve bu yıl altı yüz kırk dördüncüsü düzenlenecek olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri dünyanın en uzun süreli organizasyonudur. Bu organizasyonun dünya çapında ses getirmesi Trakya ve Edirne Bölgeleri açısından muazzam bir tanıtım patlamasını da beraberinde getirecektir. Bu patlamanın gerek yöre halkına gerekse ülke ekonomisine yeni kazanımlar sağlaması beklenen olaylardan yalnızca biridir.

Girişim; Edirne Milletvekili Ali Ayağ’ın bir turizm şirketiyle el ele verdiği ortak çalışmalar sonucunda organize hale dönüştürülmektedir.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ali Ayağ; “ Yağlı güreşlerin dünyaya tanıtılması amacıyla yapılan teklifi olumlu bulduk. Gerekli altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra Haziran Ayı’ndaki Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne Japon Sumo Güreşçileri’nin katılımını sağlayacağız. Edirne ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri, bu çalışma sayesinde Uluslararası EuroSport televizyon kanalı da dahil bir çok uluslararası televizyon kanalında yer alabilme şansına kavuşacak. Edirne Belediye Başkanı Sayın Hamdi Sedefçi de bu konuyla yakından ilgileniyor. Sumo Güreşçileri’nin Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne katılma talebini kendisi de büyük memnuniyetle karşıladı. Bu güreş şölenimizin dünyanın bir çok yerinde dikkat çektiğini biliyoruz. Daha önceleri de Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan gibi Balkan Ülkeleri’ndeki güreşçilerin konuk olarak katılımı sağlanmıştı. Bu şölen, Japon Sumo Güreşçileri’nin katılımıyla daha da büyük bir organizasyon haline dönüşecek. Kırkpınar Yağlı Güreşleri uluslararası alanlara açılacak, kültürel alanda ne denli önemli değerlere sahip olduğumuz bir kez daha anlaşılmış olacaktır. ” sözleriyle konuya açıklık getirdi.

Yağlı güreşlerin zor ve incelik isteyen bir spor dalı olduğundan da söz eden Ali Ayağ, Sumo Güreşleri hakkında bilgi verdi. Sumo Güreş tarzının kısa süreli ve gösteri amaçlı olduğunu belirterek, olayın evrensel boyutlara ulaşabileceğini “Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sumo Güreşçileri’yle daha da renklenecek. Böylece, Türk Tarihi’nin en eski ve en köklü spor organizasyonlarından birini tüm dünya izleyip öğrenecek.” sözleriyle vurguladı.                

 
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 21:16:46
Güncelleme :2 Şubat 2007 Cuma 16:41:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?