8
Eylül
2024
Pazar
İSTANBUL

CHP Topbaş’la ipleri kopardı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ni hareketli günler bekliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) sonra Büyükşehir Meclisi’nde en fazla sandalyesi olan ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), artık ‘Muhalefet gibi muhalefet’ yapmaya karar verdi.

Büyükşehir Belediye Meclisi seçimlerden sonra iktidarıyla, muhalefetiyle iyi niyet ve iyi duygular içinde göreve başladı.

Her gurubun ortak temennisi, “İstanbul bizim ortak değerimiz. Bizler, İstanbul’u dünya kentleriyle yarışabilir hale getirmek için seçildik. Bu yüzden, kavgadan, art niyetten uzak; dostluk, hoşgörü ve barış içinde İstanbul için hep beraber çalışacağız” oldu.

Öyle ki, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Meclis’in o ilk günlerinde CHP Gurubu’nu ziyaret ederek, bir jest yaptı. Dostluk, barış ve uyum içerisinde “İstanbul için çalışma” mesajları verildi. Çok tabiidir ki, Başkan’ın bu medeni tavrı, CHP Gurubu’nu da etkiledi.

CHP, tıpkı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) olduğu gibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde de yaklaşık bir yıldır ‘varlığı ile yokluğu belli olmayan bir parti’ konumundaydı. Bu durum, öyle acayip hale geldi ki, gurubun üst düzeyleriyle samimi olan bazı gazeteciler zaman zaman “CHP bu değil. Sizin ne yaptığınız belli değil. Madem icraat yapamıyorsunuz, en azından haber konusu olabilecek bir şeyler yapın” göndermesini yapmayı da ihmal etmedi.

Ama nafile!.. CHP’de yine ‘Tık’ yok…

Büyükşehir Meclisi göreve ilk başladığında koltuk sayısı 203’tü. Temmuz 2004’te çıkan 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu gereğince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları, il sınırlarına taşındı. Bu, aynı zamanda Meclis’in üye sayısının da artması demekti. Bunun üzerine Meclis’in üye sayısı 293’e çıktı.

Bu arada Belediye Meclisi salonu yeni üye sayısını karşılayacak kapasitede olmadığından, yeniden düzenlendi. Meclis salonunun 244 olan koltuk sayısı, çalışma ile 305'e çıkarıldı.
Bu sene başlarında yürürlüğe giren Belediye Kanunu ile beldeler de Büyükşehir sınırlarına katıldı. Daha önce Büyükşehir Meclisi’nde 1/10 oranında temsil edilen ilk kademe belediyeleri, ilçe belediyeleri gibi 1/5 oranında üyeyle temsil edilmeye başladı.
Böylece Meclis’in üye sayısı da Başkan Topbaş’la birlikte 348’e ulaştı. Son tabloya göre, Büyükşehir Meclisi’nde AK Parti 230 üye ile temsil ediliyor. CHP’nin ise 74 üyesi bulunuyor. Kalan sandalyeleri de ANAP, DYP, SHP ve SP gibi partiler paylaşıyor.AK Parti’nin gurup odası yeterli. Ancak CHP’nin odası oldukça dar. Haliyle CHP, bu durumu resmen ‘kafaya taktı.’
Meclis’in hemen her oturumunda bunu gündeme taşımaya başladı; gurup odasının büyütülmesi ya da daha büyük oda verilmesi için. Ancak, Gurup Başkan Vekili Kemal Akar’ın tabiriyle, ‘Ses, seda gelmedi!’ CHP, değişik konuları ve gurupla ilgili sorunları görüşmek için Genel Sekreter Ramazan Evren, genel sekreter yardımcıları ve bazı bürokratlarla görüşmek istedi. Ancak, kimse CHP’ye randevu vermedi. İş öyle bir hal aldı ki, geçtiğimiz yıl sonunda CHP Meclis’e verdiği önergeyle randevu istedi. Yine cevap alamadı…
CHP, bu duruma çok içerledi. Son olarak Mayıs 2005 oturumlarında konuyu gündeme getirdi. Bu oturumda, Çin gezisinden dönen Başkan Topbaş da vardı.
Gurup Başkan Vekili Kemal Akar, kısaca, “Madem Ak Parti öyle istiyor, bundan sonra öyle olsun” deyip sözlerini noktaları. Bu ifadeler, iki parti arasında başlayacak gerilimin habercisi gibiydi. Öyle de oldu!

Büyükşehir Belediye Meclisi, 11 Temmuz’dan itibaren yeniden toplanacak.
Temmuz oturumları öncesi, Kemal Akar, özellikle Başkan Topbaş’a atfen, adeta ‘zehir – zemberek’ açıklamalar yaptı.
Akar, 28 Haziran’da partisinin düzenlediği ve iki gün süren Yerel Yönetim Bölge ve İstanbul Yerel Yönetim Meclis Üyeleri Toplantısı’nda konuştu.
Burada, AK Parti ve özellikle Topbaş için şu sözleri sarfetti: “Topbaş, yapacağız, edeceğiz diye bir aldatma sürecine girdi. Artık Topbaş’la ipleri kopardık. İstanbul 7 kocalı hürmüze döndü. İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’nin değil; Başbakan ve bakanlıkların sözü geçiyor. Topbaş, seçimlerden önce verdiği belediyeyi birlikte yönetme sözünü tutmadı. Belediyede ilginç kararlar alınıyor. Bir bakıyorsunuz, Büyükşehir Belediye Başkanı karşı; ama vekili dosyayı imzalamış.”
Şimdi gözler, 10 gün sonra toplanacak Meclis’te. CHP’den gelen haberler, AK Parti açısından hiç de iç açıcı değil. Ana muhalefet, ‘Muhalefet gibi muhalefet yapmak içi’ kolları sıvadığı iddiasında… Çünkü, “Biz barış ve uzlaşma içinde İstanbul için çalışalım” dedik, çağrımıza cevap alamadık, diyen CHP, bakalım neler yapacak?
Kim bilir, belki de CHP’nin yine CHP’liği tutar ve yine susar!...

Neden mu susar?
Orasını siyaseti bilenlere danışın.

Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2005 Cuma 10:10:53
Güncelleme :5 Temmuz 2005 Salı 00:15:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Selami Karakelle IP: 81.214.55.xxx Tarih : 12.07.2005 09:52:24
Editör arkadaşımız haftada bir yazısını değiştirirdi ama bakıyorum bugün ayın 12'si hala değişmemiş yoksa arkadaşın CHP'ye bir takıntısımı var veya yatıyormu. Birde bu imza ile çıkan haberleri sanki biryerlerden tanıyorum