8
Eylül
2024
Pazar
İSTANBUL

Belediye personeli AB müktesebatına uyacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde personelini eğitecek. Yerel yönetimlerin AB’ye hazırlanması yolunda önemli bir adım olan projeyle belediyenin her biriminde AB müktesebatına vakıf, İngilizce konuşan personel yetişmiş olacak. Büyükşehir, bu amaçla, Bahçeşehir Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi ile personel eğitimi konusunda protokol yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AB Müktesebatı’nın yerel yönetimler hakkındaki 2 bin 500 sayfalık metinlerini 2004 yılında Türkçe’ye çevirdi. TOBB’un bu alandaki çalışmasına bu çevirilerle destek verecek olan AB İlişkileri ve Tanıtım Şube Müdürlüğü, metinleri üzerinde çalışılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili tüm birimlere de gönderdi. Konular, temel olarak ulaşım, çevre, ihale, mali saydamlık, sağlık alanlarını kapsıyor. Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katılım sürecinde yerel yönetimler bazında ihtiyaç duyabileceği diğer müktesebat çevrisi çalışmaları da devam ediyor.

Uyum sürecinde kurumsal kapasite oluşturulması için İstanbul Büyükşehir personeli de eğitilecek. Böylece, belediyenin her biriminde AB müktesebatına vakıf, İngilizce konuşan personel bulundurulacak. Eğitim programı, iki aşamalı yapılacak. Program, genel olarak, AB Temel Eğitimi ve AB Teknik Eğitimi başlıkları altında toplanıyor.
Büyükşehir’den, üniversite onaylı ‘AB Eğitim Sertifikası…’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri ve Tanıtım Şube Müdürü Tarık Yusuf Uçar’dan alınan bilgiye göre; 42 saat olarak planlanan temel eğitim çerçevesinde, Avrupa Birliği ile ilgili temel kavramlar ve yerel yönetimlerin AB uyum süreçleri konularında eğitim verilecek. Eğitimlerini başarı ile tamamlayan personele üniversite onaylı AB Temel Eğitim Katılım Sertifikası verilecek.

Sertifika almaya hak kazanan personelle eğitimin ikinci aşamasını oluşturan "teknik eğitim programı" hayata geçirilecek. Bu kapsamda, birimlerin müktesebat çerçevesinde dönüşümlerine katkı sağlanacak. AB fon ve hibe kredilerine başvuruda bulunulabilmesi konularında personel yetkin hale gelecek.

AB Müktesebatı’nda yerel yönetimlerle ilgili bazı konular şöyle;

Yerel Yönetimlerin Avrupa Birliği İçindeki Yeri ve İşlevleri,Çalışma Hayatında Sağlık Güvenlik Alanında Çerçeve Düzenlemeleri , Kamu Satın Alımı ve Tedarik Sistemine Yönelik Yasal Düzenlemeler , Kamu Hizmetlerine Yönelik Düzenlemeler , Atık Yönetimine Yönelik Düzenlemeler , Özel Atıklar Çerçeve Yönergeleri , Atıkların Sevkiyatı Genel Çerçeve Yönetmeliği , Hava Kalitesine İlişkin Çerçeve Düzenlemeleri , Hava Kalitesine İlişkin Çerçeve Düzenlemeleri (II) , Entegre Kirlilik Denetimiyle İlgili Yönerge , İşleme ve Saklama Birimleri Çerçeve Yönergeleri
Sektörler Arası Düzenlemeler , Ulaşıma Dair Çerçeve Yönergeleri , Karayoluyla Taşımacılık Alanında Denetim Aletiyle İlgili Yönetmelik , Devlet Yardımlarına İlişkin Yasal Düzenlemeler , Enerji Yönetimi Çerçeve Düzenlemeleri
ISPA-Katılım Öncesi Yapısal Politikalar Enstrümanı , Amsterdam Antlaşması’nda Bulunan Yerel Yönetimlerle İlişkili Maddeler , SAPARD- Tarım ve Kırsal Gelişmeye Yönelik Özel Katılım Programı , Hurda Taşıtlarla İlgili Yönerge , Yabancıların Gayrimenkul Edinmelerine Yönelik Düzenlemeler , Ayrımcılık ve Serbest Dolaşıma Dair Yasal Düzenlemeler
Mehmet Arifoığlu - Kenthaber
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 14:55:17
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 13:45:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?