Uluslararası lojistik ve ekspres taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren DHL Express Türkiye, 4 milyon euroya mal ettiği yeni operasyon binasının açılışını gerçekleştirdi.
Yeni operasyon binasının açılışı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Deutsche Post World Net dünya CEO'su Frank Appel; "DHL Express, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de uluslararası hızlı hava taşımacılık sektörünün kurucusu ve Türkiye'de bu sektördeki ilk yabancı yatırımcı konumundadır.
Türkiye'deki açık ara pazar liderliğimizi korumak ve gelecekte de Türk Dış Ticaret şirketleri için 1 numara kalmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni açtığımız bu Gateway, Türkiye'deki büyümemiz için sağlam bir temel teşkil etmektedir" dedi.
Türkiye'nin tüm lojistik şirketlerinin hizmet ağında çok önemli rol oynayan, Almanya'dan 2-3 kat büyüklüğü ve emsalsiz coğrafi konumuyla çok önemli stratejik bir noktada bulunduğuna işaret eden Apel, Bu ülke aynı zamanda kara köprüsünde Avrupa'dan Asya'ya ve deniz yolunda Ege'den Karadeniz'e de merkez nokta konumda yer aldığını ifade etti.
TÜRKİYE'NİN KRİZİ DAHA HAFİF ATLATMASINI UMUYORUZ
Türkiye'nin ihracattaki ve iç pazardaki çok güçlü gelişme ile son yıllarda, yüzde 5'in üzerinde bir ekonomik büyümeye ulaştığına işaret eden Appel "Global finans krizini ise başka ülkelerle kıyaslandığında daha hafif atlatması umuyoruz. Lojistik hizmet veren sektör olarak özellikle Orta Doğu ile gelişen ticaretin ihracatçılar için önemli bir potansiyel olduğunu görebiliyoruz. Bu durum Avrupa'nın düşme ihtimali olan ithalat talebini dengelenmesi açısından önemli bir potansiyel olabilir. Bu gelişmeler
sonucunda, Birleşik Arap Emirlikleri ihracat destinasyonu olarak Almanya'nın hemen ardından ikinci sıraya yerleşti. Türkiye'den bu ülkeye yapılan ihracatın ilk 8 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 200'ün üzerinde bir artış kaydedildi" şeklinde konuştu.
DHL'in Türkiye piyasasına bakıldığında, 2007 yılında yaklaşık 270 milyon euroluk toplam ciro ve yaklaşık bin 800 çalışanıyla; tüm tedarik zinciri yönetimi işinde öncü lojistik ortaklardan biri olarak kendisini konumlandırmayı başardığını kaydeden Appel "DHL, arka arkaya 6 kez Türkiye'nin en önemli ekonomi dergilerinden olan Capital tarafından (most admired company in transportation and logistics) "taşıma ve lojistik sektörünün en beğenilen şirketi olmayı başarmıştır. 2006 yılında ise Dünya gazetesi tarafından yıla damgasını vuran şirket olarak seçilmiştir. DHL olarak medyadaki bu yansımaları, faaliyetlerimizle doğru yolda olduğumuzun göstergesi olarak kabul ediyoruz" dedi.
Freight alanında henüz oldukça yeni olduklarını kaydeden Appel "Öncelikli kesin hedefimiz, kara taşımacılığı ağını sürekli biçimde genişletmek ve 2010 yılına kadar bu alanda da Türkiye piyasasında 1 numaraya yükselmek" diye konuştu.
İHRACATÇILARIN REKABETÇİLİĞİNİ ARTTIRACAK ÇALIŞMALARA DEVAM
DHL Express Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Direktörü Michel Akavi ise Türkiye'nin coğrafi konumu gereği lojistik üssü olmayı hak ettiğini ve lojistik firmalarının da bunu göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Global krizin etkileri ile doğrudan yabancı yatırım havuzunun global anlamda daraldığı bu günlerde, Türkiye'nin ilk hızlı hava taşımacılık şirketi olarak Türkiye pazarında yatırımlarımıza devam ediyoruz" dedi.
Türkiye EEMEA bölgesinde son derece stratejik bir fonksiyona sahip olduğuna değinen Akavi "Baktığımız zaman 2007 yılında Türkiye'den çıkış yapan gönderilerin miktarının EEMEA bölgesindeki 'yurtdışı çıkış yapan gönderilerin' yüzde 13'üne, giriş yapan gönderilerin ise yüzde 7'sine tekabül ettiğini görebiliyoruz. Taşınan dökümanları bir kenara bırakıp, paket gönderileri değerlendirdiğimizde ise yurtdışına giden gönderiler içerisinde Türkiye'nin payının yüzde 30'lara ulaştığını görebiliyoruz. Bu rakamlar
bize Türkiye'nin DHL ağı içerisindeki önemini açık olarak göstermektedir" şeklinde konuştu.
Global kriz etkisiyle yavaşlama gözlemleyebileceğimiz dünya ticaretinden özellikle ihracatçılarımızın daha fazla pay alması için onların rekabetçiliklerini arttıracak çalışmalarına devam edeceklerini belirten Akavi, "Coğrafi avantajımızı rekabetçiliğimizi artıracak şekilde kullanmamız bu noktada önemlidir. Müşterilerimizin beklentilerine en iyi şekilde cevap vererek her zaman onların ilk tercihi olarak kalmayı hedefliyoruz" dedi.
DÜNYA STANDARTLARINA GÖRE KARGO TAŞIMACILIĞIMIZ HALA DÜŞÜK
Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal da 2007 yılı sonunda kargo taşımacılığının 735 bin ton olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, "Dünya ölçeği ile karşılaştırıldığında miktar yetersiz daha yukarı çıkarılması gerekir" dedi.
Birdal, dünya standartlarında kargo tesisleri yapmak için projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.