Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, İstanbul’da "Tuzla Kamil Abduş Gölü Rehabilitasyon ve Ekolojik Diriliş Projesi" ile birincilik kazandı. Ancak gölün çevresi, inşaat ve asfalt molozları ile dolduruluyor. Başkan Demirci, göle dışarıdan hafriyat dökülmediğini iddia etti.
TUZLA’da 2002 yılında derelerin ıslah edilmesiyle su taşkınları ortadan kalktı. İstanbul’un önemli doğal zenginliklerinden ve kuş alanlarınan olan Kamil Abduş Gölü de derelerle beslenemeyince kurudu. 2004 yılından sonra Tuzla Belediyesi, 1997’de 1’inci ve 2’nci derece doğal sit alanı ilan edilen gölün tekrar suyla dolması için göl tabanındaki çamuru çıkararak çevresinde biriktirmeye karar verdi. Göl tabanındaki yaklaşık 500 bin metreküp çamur, kenarlarda ve ortada adacıklar şeklinde toplandı. 2008 yılında göl ile deniz arasındaki set kaldırılarak gölün deniz suyu ile dolması sağlandı. Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, bu adacıkların göçmen kuşlar için elverişli olduğunu söyledi. İmar planlarında bu adacıklar gözükmediği için Anıtlar Kurulu adacıkların düzenlenmesine onay vermedi.
Sit alanı olan göl ve çevresinde yapılan izinsiz çalışmalar nedeniyle İstanbul 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yasal soruşturma açılması için Tuzla Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcısı Ersel Ertürk, İstanbul Valiliği’ne başvurarak, Kurul’dan izin alınmaksızın gerçekleştirilen projeyle ilgili Tuzla Belediyesi’ndeki sorumlular hakkında soruşturma izni verilmesini istedi.
CHP Tuzla İlçe Başkanı Hasan Uzunyayla, Tuzla Belediyesi’nin gerekli izinleri almadan doğayı katlettiğini belirterek, "Doldurdukları bu alanda sosyal tesisler yapacaklar. Gölün tabanındaki toprakla doldurduklarını iddia ediyorlar fakat her tarafta inşaat molozları var" diye konuştu. Molozların nereden geldiğinin belli olmadığını belirten Uzunyayla, belediyenin inşaat molozlarını buraya dökerek hem çevreyi katlettiğini hem de kamyon başına para alarak rant sağladığını iddia etti.