İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası 2. Başkanı Nizameddin Aşa, emlak piyasasında, son 2 yılda en çok kazandıran bölgenin, ulaşım imkanlarının artması nedeniyle, Beylikdüzü olduğunu belirtti.
Aşa, yaptığı açıklamada, ulaşım imkanlarının İstanbullular'ın emlak alırken ya da kiralarken, göz önünde bulundurdukları önemli bir kriter olduğunu kaydetti.
“Metrobüs hattı gelecek”, “Metrobüs yapıldı, yapılıyor” söylentileriyle, Beylikdüzü'nde emlak fiyatlarında büyük artış gözlendiğini ifade eden Aşa, şöyle konuştu:
“İki yıl önceye kadar Beylikdüzü, hem satılık hem de kiralık bakımından çok uygun bir bölgeydi. Şehir içinde bin 500, 2 bin liraya kiralayabileceğiniz bir evi 800-900'e bulabiliyordunuz. Fiyat düşüktü ama ulaşım sıkıntılıydı. 'Metrobüs hattı gelecek' söylentileriyle, fiyatlar artmaya başladı. İstanbul'da son 2 yıl baz alındığında en fazla prim yapan bölge, Beylikdüzü oldu. Emlak fiyatları, yüzde 100'e yakın oranda arttı, diyebilirim. Ancak Beylikdüzü'nün de her bölgesi aynı oranda değer kazanmadı. E-5'e yakın yerleri prim yaptı. Kuzeye doğru gittiğinizde fiyatlarda yükseliş yok, hatta bazı iskontolar söz konusu oldu.”
“Beylikdüzü'nü Ataşehir izledi”
Nizamettin Aşa, son 2 yılda en çok prim yapan bölge sıralamasında Beylikdüzü'nü, Ataşehir'in izlediğini kaydederek, finans merkezi olması, kente yakınlığı ve gerçekleştirilen projelerle cazip hale gelen Ataşehir'in de yüzde 50'ye yakın oranda prim yaptığını anlattı.
Son 5 yıl göz önüne alındığında ise Kağıthane'nin en çok kazandıran bölge olduğuna dikkati çeken Aşa, “Merkeze yakın olan lokasyonlar, müthiş bir dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşümü, şartlar, fiyatlar zorluyor. Kağıthane'de de olan bu. Kağıthane'ye yapılan tünel de bu bölgenin değer kazanmasında çok etkili oldu. Son 5 yılda en çok kazandıran bölge, Kağıthane oldu” diye konuştu.
“Konuk sektörünü sıkıntılı bir süreç bekliyor”
Konut ve inşaat piyasası açısından sıkıntılı bir dönem beklediklerini savunan Aşa, “Sıkıntı, sektöre yansımış durumda. Satışlar oldukça düşük. Kiralık piyasası canlı olmasına karşın, satılığa talep yok. Kolay kolay ihtiyaç sahibi olmayan kişiler ev satamıyor. İnşaat firmaları da benzer sıkıntıları yaşıyor. Ana lokasyonları dışarıda tutarsak, piyasa lüks konuta doydu. Önümüzdeki dönemde, gerçek ihtiyaç sahiplerine yönelik, metrekaresi 2 bin lira civarında, aylık ödemesi de bin 500-2 bin lira aralığındaki projeler kazandırabilir” şeklinde konuştu.