Dünyanın en ünlü rock ve jazz gruplarının kullandığı el yapımı ziller, Kıraç'ta Ermeni asıllı iki kardeşin babalarından devraldıkları imalathanede üretiliyor.
Türkiye'den Duman grubunun kullandığı ziller, Lenny White ve Matt Chaberlain gibi yabancı grupların da ilk tercihi haline geldi.
İlk olarak kilise çanından ilham alınarak yapımına başlanan el yapımı zillerin, şimdilerde dünyadaki öncülerinden İstanbul Agop Zilleri, dünyanın seçkin rock ve jazz gruplarının ilk tercihi haline geldi. 1980 yılında Ermeni asıllı Agop Tomurcuk tarafından kurulan İstanbul Agop Zilleri şimdilerde Kıraç'ta bulunan imalathanesinde üretime devam ediyor. Agop Tomurcuk'un 1996 yılında vefatının ardından oğulları Serkis ve Arman Tomurcuk tarafından devam ettirilen imalathanede günde ortalama 200-250, yılda ise 20 bin adet zil üretiliyor. Babadan oğla miras kalan mesleği devam ettiren Tomurcuk kardeşler, İstanbul zillerini dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor.
El yapımı zillerin üretimi hakkında bilgi veren imalathanenin 12 yıllık ustası Fehmi Erdal, üretim aşamalarını ise şöyle sıralıyor: "Önce bakır ve kalay eritilerek kalıba dökülüyor. Ardından eritilen karışım belli ağırlıklardaki kalıba dökülerek soğutuluyor. Kalıplar fırında ısıtıldıktan sonra presleniyor. Birkaç defa presten geçirildikten sonra esneklik kazandırılıyor. Çekiçle işlemesi yapılıyor. Her bir lüleye konusunda uzman ustalar tarafından yaklaşık 2 bin 500 çekiç darbesi ile elinin tınısının inceliği kazandırılıyor. Üzerine halkalar işlenip son şekli verildikten sonra ziller hazır hale geliyor. Ortalama 45 dakika sonra hazır hale geliyor."
İmalathanenin sahiplerinden Serkis Tomurcuk ise el yapımı zil üretimini yaklaşık 30 yıldır devam ettirdiklerini belirterek, "Amerika'da bir büromuz var. İngiltere, İsviçre, Japonya ve Amerika başta olmak üzere 45 Asya ve Avrupa ülkesine ihracat yapıyoruz. Seri üretim yapmıyoruz. Sipariş usulü çalışıyoruz. Alınan siparişi 10 gün içinde teslim ediyoruz. Biz dünyada yüzde yüz el yapımı zil yapan tek firmayız. Tam kadro çalıştığımız zaman günde 200-250 civarı zil üretiyoruz. Bu zilin üretimi kilise çanı ile başlamış. Daha sonra mehter takımlarında kullanılmaya başlamış. En sonunda enstrümantal olarak kullanılmaya başladı" dedi.
20 yıldır imalatın her aşamasında çalıştığını söyleyen Tomurcuk, "Ürettiğimiz zillerin yüzde 99'unu yurt dışına ihraç ediyoruz. Amerika'da 250 tane sponsor olduğumuz davulcu var. Bu sektörün öncüleri Amerika ve Kanada'dır. Biz pazarın yüzde 5'ine tekamül etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Serkis Tomurcuk, "Testere" filminin sound efektlerinde de kendilerinin gönderdikleri zillerin kullanıldığını belirterek, "Mudvayne grubundan Matt Mcdonough, Testere filminin sound efektlerinde bunlardan yararlandı. Lenn White, Matt Chaberlain grubundan Tori Amos ve Türkiye'den de Duman grubunda Cengiz Baysal bizim el yapımı zillerden kullanıyor" diye konuştu.