Komedi Filmleri Festivali’nin ‘Dönüş’ü... Garanti Bonus Card’ın ana sponsorluğunda, TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen Bonus Card 5.Uluslararası Komedi Filmleri Festivali, 27 Ekim - 2 Kasım 2006 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bugün yapılacak açılışta, İspanya’nın Yabancı Dilde En İyi Film Oscar adayı Almodovar yapımı ‘Dönüş’ (Volver), seyirci karşısına çıkacak. ‘Volver’in öncesinde Ferhan Şensoy’un ‘Bir Sinemada Doğdum Ben’ isimli gösterisi var. Bu yılki Onur Ödülü de Yılmaz Erdoğan’a veriliyor.
Festival, 5. yılında, gelenekselleşen En Ciddi Komedi Filmi Yarışması, Avrupa Gülüyor, Amerikan Bağımsızları, En Çok Güldüklerimiz, Fransız Kahkahası bölümlerinin yanı sıra Kısa ve Komik, Kemal Sunal Anısına, Charlie Chaplin’le Özel Buluşma adlı yeni bölümleriyle de izleyici karşısına çıkıyor.
Komedi Filmleri Festivali bölümleri ...
ALMODÓVAR: TÜM DRAM FİLMLERİMDE MİZAH VAR
Pedro Almodóvar’ın “Tüm komedi filmlerimde gözyaşları, tüm dram filmlerimde de mizah var” açıklamasını yaptığı “Dönüş”, komedi-dram türünün en yeni örnekleri arasında yer alıyor.
Toplumsal şekillendirmelere karşı sergilediği ironik tavrıyla, komediyi, filmlerinin vazgeçilmez bir öğesi olarak kullanan Almodóvar, “Dönüş”te, üç ayrı kuşaktan üç kadının öyküsünü anlatıyor. Rüzgara, ateşe, deliliğe ve ölüme; iyilik, yalanlar ve sınırsız bir yaşama sevinciyle karşı duran üç kadın, filmin kahramanlarını oluşturuyor: İşsiz eşi ve yeniyetme kızıyla birlikte yaşayan Raimunda (Penélope Cruz), kuaförde çalışan ablası Sole (Lola Dueñas), babalarıyla birlikte yangında hayatını kaybeden anneleri Irene (Carmen Maura)…
Almodóvar’ın son filmi, yönetmen açısından da bir geri dönüşü simgeliyor. Filmde doğum yeri La Mancha’ya ve eski çalışmalarındaki temalara geri dönen yönetmen, favori oyuncuları Carmen Maura ve Penelope Cruz’la da yeniden bir araya geliyor.
CHAPLIN’LE ÖZEL BİR BULUŞMA
Festival’de bu yıl, Charlie Chaplin’in Türkiye’de ilk kez gösterilecek 2 filmi de yer alacak.
1914 yapımı durum komedisi “The Knockout / Nakavt” ve romantik komedi “Tillie’s Punctured Romance / Tillie’nin Büyük Aşkı” filmlerinin ardından, sinema yazarı Sevin Okyay, izleyicilerle Chaplin ve filmleri hakkında mini bir atölye çalışması gerçekleştirecek.
Festival filmleri, Cinebonus Maçka G-Mall, Beyoğlu Alkazar Sineması ve Fransız Kültür Merkezi salonlarında izleyicilerle buluşacak. Bonus Card sahipleri kartlarını göstererek filmleri %50 indirimli seyredebilecek. Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak gösterimler ise ücretsiz olacak.
Charlie Chaplin
Amerikan yapımı sessiz filmlerde canlandırdığı acınacak halde, ama aynı zamanda komik küçük serseri (Şarlo) karakteriyle dünya çapında ün kazandı. 1914’te oynadığı ilk filmini izleyen iki yıl içinde ABD’nin en tanınmış kişilerinden biri oldu.
Yapımcılığını kendisinin üstlendiği filmlerde rol aldı. 1920’lerin sonlarında sesli sinemaya geçilmesinden sonra yalnızca birkaç filmde görünmekle yetindi. Buna karşılık, ilk dönem filmlerinin sinema klasikleri olarak değerlendirilmesi ve yeni izleyici kitlelerince de ilgi görmesi nedeniyle ününü hemen hiç yitirmedi. Uzun metrajlı büyük komedi filmleri arasında The Kid (Yumurcak, 1921), The Gold Rush (Altına Hücum, 1925), City Lights (Şehir Işıkları, 1931), Modern Times (Asri Zamanlar, 1936) ve The Great Dictator (Şarlo Diktatör, 1940) sayılabilir.
Chaplin filmlerinde, dönem koşulları için imkansız görülebilen mizansenlere, koreografilere ve akrobatik hareketlere yer verdi. Komedi sinemasının bütün örneklerini sonuna kadar korumakla birlikte, heyecanın ve hareketin asgari düzeye çekildiği sahnelerde ise dramatik yapısını sergiledi. Popülist yaklaşımlara, hiçbir zaman benimsemediği bazı yönetim biçimlerine ve teknolojiye yönelik ağır eleştirilerini, yine bu komedi tarzının içinde eriterek sessizce seyirciye ulaştırdı.
Sevin Okyay
1942’de İstanbul’da doğan Sevin Okyay, Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. 1963’ten beri çevirmenlik, 1976’dan beri gazetecilik yapıyor. Özellikle sinema, caz ve spor konulu yazılarıyla tanınan çok yönlü bir yazar olan Okyay’ın kitapları arasında; “120 Filmde Seyriâlem” (Sinema Eleştirileri, 1996) ve “Çiçek Dürbünü” (Denemeler, YKY, 1998) sayılabilir.
MEKANLAR VE BİLETLER HAKKINDA...
Türk ve dünya sinemasından komedi türünün en çarpıcı örneklerini sunan festivalin filmleri, Cinebonus Maçka G-Mall, Beyoğlu Alkazar Sineması ve Fransız Kültür Merkezi salonlarında izleyicilerle buluşacak.
Bonus Card sahipleri, kartlarını göstererek filmleri %50 indirimli seyredebilecek. Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak gösterimler ise ücretsiz.
Ayrıntılı Bilgi İçin:
TÜRSAK Vakfı
Tel: (0212) 244 52 51
NTV
Yayın Tarihi :
27 Ekim 2006 Cuma 16:38:34