Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, öldürmeyen ama süründüren bir kene türünün İstanbul ve Trakya’yı tehdit ettiğini belirtti.
Prof. Çetin, bir Türk ile beş Japon bilim adamının, ünlü tıp dergisi “Journal of Medical Microbiology”de yayımladıkları bilimsel çalışmaya göre, İstanbul ve Trakya’daki “Ixodes ricinus” kenelerinde “lyme” hastalığını yapan “Borrelia burgdorferi” bakterisinin varlığının ilk kez dünyaya duyurulduğunu belirterek, “Bu çalışmada, ‘özellikle İstanbul’un Zekeriyaköy ve Belgrat Ormanları’ndaki piknik alanlarında yaşayan insanlar için büyük risk faktörü vardır’ denilmektedir” dedi.
Son bir aydır basında çıkan haberlere göre, 300 - 700 kişiye İstanbul’daki piknik alanlarında kene yapıştığını vurgulayan Çetin, “Lyme hastalığına neden olan Ixodes ricunus kene türü, bilimsel raporlara göre İstanbul ve Trakya ormanlarında bol miktarda bulunmaktadır. Bu da tehlikelinin boyutunu ortaya koymaktadır” diye konuştu.
Lyme hastalığının Avrupa’da 25 ülkede var olduğunu anlatan Çetin, şöyle dedi:
‘Öldürmüyor ama...’
“Rapora göre, Avrupa’da her yıl 85 bin civarındaki insana bu hastalık bulaşıyor. ABD ise her yıl 15-20 bin vaka kayıtlara geçiyor. İnsanlara bu kenenin yapışması vasıtasıyla geçiyor. Bu hastalık ABD’de Lyme kasabasında gençlerde eklem hastalığı olarak ortaya çıkıyor. Bu hastalığa ‘Borrelia burgdorferi’ bakterisi sebep oluyor. Nörolojik sisteme, kalbe ve eklemlere öncelikle etki yapıyor. Öldürmüyor ama süründürüyor. MS hastalığıyla benzerlikler taşıyor.”
Çetin, lyme hastalığının belirtileri konusunda da şunları söyledi:
“Kene yapıştıktan bir süre sonra çember veya farklı şekillerde kızarıklık oluşuyor. Bu kızarıklık gözlemlendiğinde tedaviye başlanması gerekiyor. Birkaç hafta sonra eklem ağrıları, tutulmalar, kas seğirmeleri, ciltte uyuşma veya karıncalanma hissi oluyor. Genelde birkaç ay sonra görme sorunları, işitme sorunları, kulak çınlaması meydana geliyor. İleri vakalarda ise nörolojik belirtiler, yüz felci, kısmi felç, psikiyatrik bozukluklar, aşırı yorgunluk hissi, uyku bozuklukları, dikkatte dağınıklık, algılama performansında düşüş görülüyor. Sağlık Bakanlığı süratle İstanbul gibi büyük illerde lyme teşhis laboratuvarları kurmalı.”
Hastanede yer kalmadı
Sivas’ta KKKA hastalığı şüphesiyle 3 kişi daha tedavi altına alındı. Son gelen hastalarla birlikte Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin enfeksiyon servisinde KKKA hastalarına ayrılan serviste yer kalmadı. Serviste ayırılan özel bölümde halen 16 KKKA hastasının tedavi gördüğü öğrenildi. Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde vücuduna yapışan keneyi kendisi çıkaran Sefer Özşahin (78), Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisiyle kaldırıldığı Erzurum Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi’nde öldü.