22
Aralık
2024
Pazar
İSTANBUL

Koruma Kurulu ne iş yapar?

İstanbul 5 No’lu Koruma Kurulu, Tuzla’da, SİT alanındaki anıt ağaçlar sökülerek düğün salonu yapılmasına önce karşı çıkıp ceza verdi. Kurul aynı oturumda aldığı ikinci kararda ise, cezaları iptal edip, projenin sakıncası olmadığı yönünde görüş bildirdi. Belediye de aynı gün inşaata başladı.

TUZLA Belediyesi’nin SİT alanı Bizans ayazması üzerine, tescilli anıt ağaçları sökerek düğün salonu inşaatına başlaması projesiyle ilgili oturumunda, 5 No’lu Koruma Kurulu’nun aynı günde iki zıt karar vererek tarihe geçti. Tuzla Belediyesi, 2006 yılında, yüzyıllık tescilli ağaçların bulunduğu, 1999’da SİT alanı ilan edilen tarihi Ayazma’ya nikáh salonu yapma kararı aldı. Temel çalışmaları sırasında anıt ağaçları sökme girişimi, bölge halkının tepkisine neden oldu. İlk etapta toplanan 7 bin imza 5 No’lu Koruma Kurulu ve Kaymakamlığa iletildi. İnşaat, bu şikayetler üzerine İstanbul 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 12 Aralık 2006’daki 1187 sayılı kararıyla durduruldu. Ancak inşaatı durduran belediye, iddiaya göre, köklerini kesip açığa çıkardığı anıt ağaçları kurumaya terketti ve 10 ay sonra bir kez daha Koruma Kurulu’ndan inşaat izni istedi.

AYNI OTURUMDA İKİ ZIT KARAR Başvuru üzerine 5 No’lu Kurul, 10 Ekim 2007’de, 87 sayılı toplantıda konuyu ele aldı. Kurul’un 835 numaralı ilk kararında şöyle denildi: "... İ.Ü. Orman Fakültesi’nin hazırlayacağı ağaç revizyon planının iletilmesi istenildiğinden, kararın yerine getirilmesinden sonra değerlendirilmenin yapılacağına, bunun dışında yok olan ağaçların yasal sorumluları hakkında yasal işlemlerin yapılmasının ve yerine yeni yetişkin ağaçların dikilmesi konusunda ilgili kurumlara tebliğ edilmesine oy birliği ile karar verildi." Ancak Kurul’un aynı gün ve bu kez 836 numara ile aldığı kararda ise, Orman Fakültesi’nden görüş talebine yerverilmedi; "Uygulamanın her aşamasında ağaçlara zarar vermemek koşuluyla yapılan teklif projenin 2863 sayılı yasa açısından sakınca bulunulmadığına oy birliği ile karar verildi" denildi. Belediye, aynı gün düğün salonu inşaatına başladı.

ÇYDD ceza istedi

ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Tuzla Şube Başkanı Halil Özen, kurul kararı üzerine, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile 7 Kurul üyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Duyurda, bir yıldır anıt ağaçlara sürekli zarar verildiği önü sürülerek, aynı gün, aynı toplantıda iki zıt karar alarak görevlerini kötüye kullandıkları iddia edilen Koruma Kurulu üyelerinin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve İmar Kanunu’na aykırı davranmaktan cezalandırılmaları istendi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 10:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?