22
Aralık
2024
Pazar
İSTANBUL

Merkez 2 yıl içinde İstanbul’da

Hükümet, tartışmalara neden olan Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması konusunda en ciddi adımı attı. Meclis’e sunulan kanun tasarısına göre Merkez Bankası en geç 2 yıl içinde İstanbul’a taşınacak. Tasarı gerekçesinde, özel bankaların tamamının İstanbul’da oluşu ve İş Bankası ile Şekerbank’ın İstanbul’a taşınmaları gösterildi.

HÜKÜMET, tüm itirazlara rağmen Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması için düğmeye bastı. Merkez Bankası, Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) merkezlerinin İstanbul’a taşınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıya göre kurumların İstanbul’a nakli iki yıl içinde tamamlanacak. Bakanlar Kurulu isterse süreyi uzatabilecek. Merkez Bankası bünyesindeki Risk Merkezi de Türkiye Bankalar Birliği’ne devredilecek.

Taşınanlar örnek oldu

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının gerekçesinde taşınma nedeni İstanbul’un finans merkezi haline gelmesi olarak açıklandı. Gerekçede, bankacılık sektöründe yer alan özel bankaların tamamının, son olarak da İş Bankası ve Şekerbank genel müdürlüklerinin İstanbul’a nakledilerek büyük pastadan daha fazla pay almayı amaçladıkları vurgulandı. Vakıflar Bankası’nın sektörün en büyük beş bankası arasında yer aldığına işaret edilen gerekçede, "Banka, gerek müşteri kitlesi gerekse sunduğu hizmetler ve geniş ürün yelpazesi ile sektörün en büyük özel bankalarıyla rekabet edecek düzeye gelmiştir" denildi.

Risk Bankalar Birliği’ne

Tasarıyla Merkez Bankası bünyesindeki Risk Merkezi Türkiye Bankalar Birliği’ne devrediliyor. Buna göre, Türkiye Bankalar Birliği nezdinde, kredi kuruluşları ile Kurumca uygun görülecek finansal kuruluşların müşterilerinin risk durumlarına ilişkin bilgileri toplamak ve bu kuruluşlar ile Kurum, Merkez Bankası ve kanunen yetkili kuruluşlarla paylaşmak üzere Risk Merkezi kurulacak. Kredi kuruluşları ile Kurumca uygun görülecek finansal kuruluşlar, Risk Merkezine zorunlu üye olacaklar. Risk Merkezi’nin çalışma usul ve esasları bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde Türkiye Bankalar Birliği’nce belirlenecek. Risk Merkezi faaliyete geçinceye kadar Merkez Bankası bünyesindeki Risk Merkezi faaliyetlerini yürütecek, yeni merkez faaliyete geçince ise Merkez Bankası nezdindeki Risk Merkezi bilgileri de buraya aktarılacak. Risk Merkezi’nin adres değişikliği tasarının gerekçesinde şöyle açıklandı:

Gözetim görevi bitti

"Son yıllarda mali sektörde yaşanan gelişmelere paralel olarak ihtiyaçların değişmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının gözetim görevinin sona ermesi ve Risk Merkezi faaliyetlerinin Merkez Bankasının temel görev ve yetkileri arasında yer almaması dikkate alındığında, bu faaliyetlerin diğer bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dışında başka bir kurum nezdinde yürütülmesinin daha uygun olacağı değerlendirilmiştir."

Yılmaz, ’Yasa çıksın taşınırız’ diyordu

HÜKÜMETİN Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıma planı konusuna Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz pek sıcak bakmıyordu. Konunun ilk gündeme geldiği günlerde Yılmaz, taşınmaya karşı olduğunu net bir şekilde dile getiriyordu. Ancak son dönemde, Durmuş Yılmaz bu konudaki değerlendirmelerinde, "Yasa çıkarsa taşınırız" demişti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2008 Perşembe 10:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?