İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kamuoyunda tartışmalara neden olan Göztepe Parkı’nda yapılmak istenen camiyle ilgili görüştü.
Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda gerçekleşen görüşmenin ardından bir açıklama yapan Topbaş, Göztepe Parkı kenarında Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait bölümde daha önce önerilmiş olan cami alanı ile ilgili Belediye Meclisi’nin aldığı bir karar bulunduğunu, ancak bu konuda itirazların da yapıldığını hatırlattı.
Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk’ün kendisini ziyaret ettiğinde, ’yakın çevrede alternatif bir yer bulunursa bunu değerlendirilmek üzere meclise havale edeceklerini’ söylediğini dile getiren Topbaş, "Meclise herhangi bir baskı yapmaya yetkimiz yok. Ancak Sayın Başkan ile görüşmelerimiz sırasında ’ben araştırıyorum’ diye ifadeleri vardı.
Kendisi de ’biz böyle bir yer tespit ettiğimizde bedelinin yarısını veririm’ demişti. ’Diğer yarısını da Büyükşehir Belediyesi olarak öderiz’ dedik. ’Kamulaştırmak gerekiyorsa bunu yaparız’ dedik. Kendisi bir arayış içersindeydi. Bölgede bir yer bulamadılar. O tarihten bugüne kadar E-5 üzerinde İSKİ’ye ait bir yeri teklif olarak getirdiler. Tabii orası farklı bir alan, farklı bir düşünce ile değerlendirilebilir" diye konuştu.
Topbaş, Öztürk’ün, "Kadıköy bölgesinde, özellikle Asya Yakası’nda büyük bir caminin yapılmasını arzu ettiklerini, cenazelerin kalkabileceği böyle bir alana ihtiyaç olduğunu" söylediğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bütün Asya Yakası’na hizmet edecek büyük çapta bir camiye katkı yapabileceği önerisinde bulundu. Biz değerlendireceğimizi söyledik, tabii o bölgede böyle bir ihtiyaç varsa... Park bölgesine yakın bize bir öneri getirmelerini istedik. Bugün de kendileri tespit ettikleri bir alanı bize getirdiler. Bir mülkiyet sorunu var. Onu Sayın Genel Sekreterim incelemesini yapacak. Mülkiyeti aşabilme imkanları varsa.
Bir farklı değerlendirme. Ben onun yerini tam olarak söylemeyeceğim.
Çünkü üzerinde çalışma yapılması gerekiyor. Olabilirliliğini gördük.
Alan olarak yakın sayılabilen bir nokta. Tabii ki mülkiyet sorununun çözülmesi gerekir. Ondan sonra meclise bunun takdim edilmesi öneri olarak teklif olarak verilmesi gerekir."
"HOŞGÖRÜ SİLİNMESİN"
Bu konuda toplumda farklı değerlendirmeler, sıkıntılar olmasını istemediğini belirten Topbaş, özellikle referandum gibi konuyu "cami isteyenler, istemeyenler" boyutuna getirecek, arzu ettikleri hoşgörüyü silecek bir olayı arzu etmediklerini söyledi.
Topbaş, doğru olanın böyle bir talebin değerlendirilmesi olduğunu vurgulayarak, "Sayın Başkan böyle bir çalışma yapmış, bunu takdim ettiler. Mülkiyet konusunu nasıl değerlendirebiliriz diye bakıyoruz. 7 bin metrekarelik takriben bir alan. Bunun 3-4 bin metrekaresi bize yeterlidir. Belki mümkün olursa tamamını değerlendirebiliriz. Ondan sonra böyle bir imkan ortaya çıktığında, meclisin takdirlerine arz edeceğiz. Böyle bir değişikliği uygun görürlerse orada asıl olan bir ihtiyaç, bir talepse, bu ihtiyacın karşılanmasıdır" diye konuştu.
Söz konusu alanın Göztepe Parkı’na yakın mesafede, cadde üzerinde değil, biraz içeride bulunduğunu dile getiren Topbaş, "Önemli olan orada yaşayan, o bölgede yaşayan insanların hizmet almasıdır. Böyle bir ibadethane ihtiyaçtır" dedi.
Topbaş, önerilen araziye sıcak bakıp bakmadığı yönündeki bir soruya da, "Olabilirliğini gördüm. Yani olabilirliği olan bir yer burası. Yerleşim alanlarının daha içinde olduğu için hizmete daha uygun düşebilir. Buranın ihtiyacına cevap verir. Mülkiyetin aşılmasıyla yapılabilir. Özel bir mülkiyet. Detaya girmiyoruz" yanıtını verdi.
"CAMİ İNADINA MI YAPILACAK?"
Bir gazetecinin "Topbaş’ın geriye dönüşü olarak algılanabilir mi?" yönündeki sorusu üzerine Kadir Topbaş, "Bunu nasıl böyle değerlendirebilirsiniz? Öyle bir şey olur mu? Burada nedir talep?
İbadethane isteniyor. Her şey akli gitmelidir. Doğru olan budur.
Çatışmalar olmamalıdır. Biz referandum olmasına hep karşı çıktık. Bu yanlıştır" diye konuştu.
Topbaş, cami yerinde değişiklik olup olmayacağına kentin parlamentosu olan meclisin karar vereceğini tekrarlayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye artık bu konuları aştı. Artık AB müzakere masasında olan bir Türkiye var. Oradaki farklı yaşantılara hoşgörüyle baktığınız zaman, İstanbul’da eskiden bu vardı. Sinagog, cami, kilisenin aynı sokakları paylaştığı bir ülkede halkın inanç özgürlüğüne saygı duyacak onun taleplerini yerine getirecek bir anlayış... Çağdaş geleceği aydınlık bir Türkiye adımı atıldı. Artık geriye dönüp kısır döngülerin ortaya çıkmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu tip değerlendirmeleri ileri, geri, sağa, sola adımlar şeklinde düşünmemek lazım. Doğru olan orada istenen cami talebinin yerine gelmesidir. ’Cami yapılmasın’ diyenlere karşı inadına yapılmış mı olacak? Böyle bir şey olmaz. Herkes birbirine karşı olan hoşgörüyü devam ettirecek."
SELAMİ ÖZTÜRK
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de, "Bir anlaşma sağlandı diyebilir miyiz?" sorusu üzerine, Göztepe Parkı’ndaki cami ile ilgili davanın devam ettiğini, mahkemenin yürütmeyi durdurup durdurmayacağı konusunun bugünlerde belli olacağını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan işlemlerin bitmiş durumda olduğunu, ancak konunun başından beri çok konuşulduğunu ve gerginlik yaratıldığını, bunun devam etmesini istemediklerini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:
"Bundan çok rahatsızlık duyuyoruz. En çok rahatsızlık duyanlar da Kadıköylüler. Sokakta yürürken her 10 kişiden 9’u bunu bana soruyor. O bakımdan bunu yumuşatmak, gidermek gerekiyor. Sayın Başkan’a 2 önerimiz oldu bizim. Kadıköy’deki cenazeler Kartal’a, Üsküdar’a ve Ümraniye’ye gidiyor. Onlar için Ankara Asfaltı üzerine yapılacak bir camiye katkı veririz. İSKİ’nin büyük bir alanı var. Oraya bu işi halledelim, cenaze ile ilgili sorunları çözelim. Bölge ile ilgili bu ihtiyaç belirlenmemişti ama böyle bir talep ileri sürülüyorsa, o bölgede yeşilin dışında olabilecek bir yeri kamulaştırarak giderebiliriz. Şahıs mülkü olan, ama kamulaştırılması mümkün olan bir yeri önerdik. Bu yeri de sayın Başkan sonuçlandırılıncaya kadar basına açıklamamamızı istedi. Ben de ona sadık kalacağım." Öztürk, kendisi de mimar olan Topbaş’ın bölgeye çok yakın olan konutlar içindeki bu yerin hava fotoğrafları ve planlarına baktığını ve olabilirliğini gördüğünü söyledi.
Mülkiyet sorununun nasıl aşılacağı, kamulaştırmanın nasıl yapılacağı konularının olduğunu, bunlara kendilerinin de katkı yapacağını dile getiren Öztürk, "Birileri kuyuya taş attı, Sayın Başkan ile biz de çıkartmaya çalışıyoruz. Sayın Başkan kendi grubuna hakim. AK Parti ve CHP grubu bunu birlikte meclise getirirler, bu şekilde bu sorun birlikte çözülmüş olur. Bu konuda önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Sayın Başkan’ın bu konudaki samimiyetine inanıyorum. Önümüzdeki günlerde bunu hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.
Görüşmeye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş da katıldı.