29
Nisan
2025
Salı
ANASAYFA

Karpas Bölgesi ve Dipkarpas

Magosa’dan Dipkarpa’sa giderken uzunca bir süre Kıbrıs’ın doğu sahillerinde, sağımıza denizi solumuza ovayı alarak yol aldıktan sonra, Yeni Erenköy’e geldik. Burası yarımadanın Kuzey kıyılarına daha yakın ve çevreye hakim bir noktada 8-10 bin nüfuslu bir kasaba. Halk tütün, zeytin, keçiboynuzu üretimi ve el sanatları ile geçiniyor.

Yol Erenköy’den sahile inince, bir süre Karpas yarımadasının kuzey kıyılarında devam ediyor. Kuzey kıyıları Güneyi kadar kumsal değil ve kıyıda yüksek yarlar var. Fakat yol boyunca lüks villaların bulunduğu siteler ve köyler var.

Bu yolculuğun en ilginç tarafı tam anlamıyla doğal bir ortamda yol alıyor olmak. Bu durum bana, çocukluk yıllarımdaki Anadolu’yu anımsattı. Çalısı, zeytini, keçiboynuzuyla Akdeniz’in doğal bitki örtüsünü, en doğal biçimiyle burada görme olanağı buldum diyebilirim.

Karpas’ın Güneydoğusunda doğa harikası plajlar

Örneğin yukarıdaki fotoğrafta, doğa harikası plajlar hemen herkesin dikkatini çekti. Şoför fotoğraf çekmek için 15 dakika mola verdi. Fakat plajlar fotoğraftan çok daha güzeldi. Işık karşıdan geldiği için, fotoğraf o güzelliği tam yansıtamıyor.

Zaten Kıbrıs’ın en güzel kumsallarının da, Magosa ile Dipkarpas arasında ve Karpas kıyılarında bulunduğu söyleniyor.

Sonra yol tekrar yarımadanın içine yönelerek Dipkarpas’a varıyor. Burası Yarımadanın hemen hemen ortasında, iki tarafa da hakim durumda, denizi ise güneyinden görüyor.

Beş bin kadar nüfusu olan Dipkarpas’ta 250 kadar da Rum Türklerle birlikte yaşıyor ve herhangi bir sorun yaşamadıkları söyleniyor.

Dipkarpas Kilisesi

Dipkarpas’ta gördüğüm en görkemli yapı yukarıdaki kilise oldu. Her yönü farklı bir estetik yansıtan kilisenin karşısında Atatürk’ün at üstünde bir heykeli var.

Resimdeki market yazısının arkasında kiliseye uzaklığı yüz metreden daha az bir mesafede, büyükçe bir de cami var. Fakat camide sanat ve estetikten çok işlevin esas alınmış olduğu görülüyor.

Yine yukarıdaki Marketin karşısında bir Rum kahvesi var. Çok güzel kahve yapıyor, fakat Türkçe konuşmuyor. Bu durum da her ne kadar sorunsuz yaşansa da, ilişkilerin soğuk olduğunu gösteriyor gibi geldi bana.

Çok dilli tabelalar

Rum Kahvesinin hemen yanında Apostolos Andreas Manastırına giden yolun başındaki tabelalarda Türkçe, Rumca ve İngilizce tabelalar da çok kültürlülüğün göstergesi olmalı diyorum.

Yakın zamanlara kadar Dipkarpas ekonomisinde ipek üretimi ve bunun ticareti en önemli ekonomik etkinlik iken, sonradan tütün üretimi ön plana çıkmışsa da, bu gün tütün üretimi de bitme noktasına gelmiş.

Her ne kadar tütün üretiminden dolayı buradaki üç köye Bafra, Gelincik ve Sipahi gibi sigara markalarının adları verilmişse de, tütün üretimi devamlı azalmaktadır. Halkın geçimini sağlamasında turizm, tahıl ve keçiboynuzu, tütünün önüne geçmektedir.
 

Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2011 Cumartesi 14:48:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?