29
Nisan
2025
Salı
ANASAYFA

Temizlik (11)


11-NEDEN UYGULANMAYACAK YASAKLAR KONUR.

Çünkü despotik devlette asıl olan sistemin dayandığı rejimdir. Bu yüzden bu sistemler rejimi korumanın ötesinde bir şey düşünmezler ve hep rejim üzerinden siyaset yaparlar. Rejimi korumak içinse yönetilenleri, olabildiğince yönetimden uzak tutmak gerekir. Bu bir bakıma da demokrasiye mesafeli durmak, uzak olmak anlamına gelir.

Çünkü yönetimde demokrasinin etkinliği oranında, yönetilenlerin de yönetimde etki ve denetimi artar. Yönetilen yönetenin davranışlarını sınırlamaya kalkar.

Öyleyse ne yapmak gerekir? Birincisi, yönetimin şekline, biçimine, gidişatına, gelişimine ve işleyişine yönetenler karar vermelidir. Ama ne var ki Avrupa’ya, Amerika’ya ve çağdaş dünyaya karşı da bunlar: halkın kararıymış gibi gösterilmelidir. Onun için alınan kararlar, bir biçimde halka da onaylatılmalıdır.

Örneğin ülkede seçim varsa, halk yönetime katılmakta ve demokrasi de yerinde durmaktadır; noktasını yakalamak lazımdır. Ve bu pek de zor değil, hatta oldukça kolaydır.

Çünkü yasaklarla dolu, keyfi uygulamalardan yana, rejimi korumak adına her türlü çılgınlığı yapmaya uygun çağdışı bir anayasanız vardır. Çıkarlarını koyup içine, bununla rejimin etrafına örersin bir duvar. Onun dışında milleti kullanmak için alet ettiğin işbirlikçilerinden oluşan bir grup var. Ve en dışta da soyulacak, kullanılacak sıradan insanlardan oluşan çok büyük bir sur var.

Burada kulenin tüm yükünü çeken surlardır. Surlar sağlam durmalı, iyi kullanılmalı, merkezdeki kuleyi hep başının üstünde tutmalı, koruyup kollamalı ve tüm dış etkenleri savuşturmalıdır.

Kuleye karışılmamalı, sıradan insanla yardakçıları ve kule arasında kesin sınırlar olmalıdır. Sıradan bir insanın kuralları çiğnemesine asla izin verilmemeli ve böyle bir davranış, şiddetle cezalandırılmalıdır.

Bu yüzden, yönetenle anlaşıp kitabına uydurmadan, sıradan birisinin bilinçsizce yaptığı gibi, hak ve yetki tecavüzünde bulunan, yönetici ve yandaşı da olsa şiddetle cezalandırılmalıdır.

Bunun başlıca iki amacı vardır. Birincisi buna bakarak sıradan bir insanın da hak ve yetki istemeye kalkışmasını önlemek. İkincisi de dünyaya ve sıradan çoğunluğa: “Görüyorsunuz ben, yöneteni veya yandaşımı da cezalandırırım;” diyebilmek.

Böyle durumlar çok ender de olsa, sistemin kendini koruması, sürdürmesi açısından önemlidir. Bazen siyasi rakipleri yıpratmak için de uygulanabilir.

Görüldüğü gibi yasakların gerçekte temizliği sağlamak, trafiği düzenlemek hak ve adaleti sağlamak gibi masum amaçlarından bahsedilse de, aslında amaç sistemi ayakta tutmaktır. Temizlik, trafik vs. olsa da olur olmasa da. Hatta olmadığı daha iyidir. Siyasetçi bunu istediği biçimde kullanır.

Bu yüzden temizlikte, yasaklardan da fazla bir şey beklemek olanaksızdır. Çünkü yasaklarda amaç yaptırımdan çok, gözdağı vermek ve keyfiyete zemin yaratmaktır. 

Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 22:54:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?