30
Nisan
2025
Çarşamba
EKONOMİ

Parası olan ne yapıyor?

Önceki yazılarımızda 2009 yılının nasıl geçeceğine ilişkin bazı ipuçları yakalamaya çalıştık. Bu hafta yatırımcılar, yöneticiler, karar mekanizmasında yer alan kişiler ve okurlar açısından durum nasıl görünüyor ona bakalım.

Haftalık Businesseek dergisi tarafından oluşturulmuş, iş dünyasının nabzını tutan, ABD’den Günay Amerika’ya Avustralya’dan Avrupa’ya yayılan geniş coğrafyada yaşayan kişilerden oluşturulmuş bir on-line danışma kurulu bulunuyor. Periyodik anketlerin kütlesi olan bu kurulun yapısı %49’u üstdüzey pozisyonda, % 31’i C-Level denilen ve CFO, CEO gibi C harfi ile başlayan unvanları temsil eden pozisyanlarda, %75 oranında karar verici pozisyonda, % 49’u büyük boyutlu , % 34’ü küçük boyutlu işletmede görev yapan ve %81’i BusinessWeek dergisi okurlarından oluşuyor (toplamın % 100’den büyük olması, aynı kişinin birkaç gruba birden dahil olması nedeniyle). Son olarak Kasım 2008’de yapılan araştıma sonuçları yayınlandı. Anketin konusu yüklü miktar varlığı olan yatırımcıların krizi nasıl gördükleri ve yatırımlarını ne yöne kanalize edecekleri.

Sonuçlar aslında biraz beklendiği gibi, karamsarlık hakim, yapılan araştırmada yatırımcıların %68’inin portföyleri hakkında endişe ettikleri görülüyor. Ancak yatırımcıların %32’si 2009 yılını yatırım için bir fırsat olduğunu düşünüyor. % 82 oranında yatırımcı yatırım stratejilerinin iyi olduğunu ve bir şekilde iyi sonuç alacaklarını düşünüyorlar. Peki neye yatırım yapmalı? Bu soruya verilen cevaplar ise şöyle: %52 korumacı yatırım aracı, %24 risk alan, %25 de ikisinin arası bir yatırım politikası öngörüyor.

Peki yatırımcılar geçmişte aldıkları kararlarına güveniyorlar mı? Evet. Ama yine de belirli sürelerde stratejileri gözden geçirmekte, gelişmeleri göre ayarlama yapmakta yarar var. %46 oranında yatırımcı her üç ayda bir yatırımlarını yeniden değerlendiriken, %54’ü bunu altı ayda veya daha uzun bir sürede yapıyor. Peki gözden geçirme hangi şartlar değişince gündeme geliyor? Ekonomik göstergelerdeki değişiklikler %37, faiz oranlarındaki değişiklikler %35, enflasyon %32, vergiler %25, paranın değerindeki değişimler ise %23 oranındaki yatırımcıyı etkiliyor.

Paralar hangi yatırım araçlarına gidiyor? Enstrümanlar? Portföylerin %27’sini fonlar (borsadan anlamıyorsanız zaten borsaya yatırım yapmanın en iyi yöntemidir, bırakın uzmanlar sizin için hisse senedi seçsin), %21 oranında hisse senedi, %14 gayrimenkul, %13 oranında para piyasaları fonları ve vadeli mevduat, küçük bir kısım da kalan yatırım araçlarına yöneltiliyor.

Ne için yatırım yapıyorlar? Büyük çoğunluk (%66) emekliliğini garantiye almak için, %41 uzun dönemli yatırım için, %27 ekonomideki değişiklere ayak uydurmak için, %27 borçlarını garantilemek için (elimize para geçince illa borcu ödemek gerekmez, özellikle de borçlanma oranı yatırım araçlarının getirisinden düşük kalmışsa), %22 risk yönetimi amacıyla, %22 de dengeli bir portföy oluşturmak amacıyla.

Son olarak yatırımcıların bilgi talebine değinip bu haftaki yazımızı sonlandıralım. %47 uzun dönemde yatırımımı nasıl yönlendirmeliyim, %43 yeni yatırım fırsatları, %39 da kısa dönemde neye yatırım yapalım sorusuna cevap arıyorlar, bu yönde bilgi talep ediyorlar.

Kıssadan hisse : 2009’u yatırım yılı görelim, kriz bize toslamaz da teğet geçerse tabi.

Haftaya da dilerseniz bu teğet durumunu inceleyelim.

http://murat.erdis.net

Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 09:59:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?