‘Bir Dönem Bir Çocuk’ ve ‘Değişim Yılları’ isimli kitaplarında kendisinin olduğu kadar Türkiye’nin de yakın tarihine ışık tutan Altan Öymen, Doğan Kitap’tan çıkan ‘Öfkeli Yıllar’da 1950’lerden sonraki siyasi atmosferi anlatıyor.
Örneğin Öymen, 1951’de kumarhane baskınında yakalanan Necip Fazıl Kısakürek’in aslında bir siyasi baskına uğradığı kanaatinde.
Bilenler bilir, ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek, bilhassa gençlik yıllarında kumar ve at başta olmak üzere boheme düşkün birisidir. Dünya görüşü değiştikçe kumardan uzaklaşmış, Müslümanca bir hayatı tercih etmeye başlamıştır. Kendisi kadar ünlü Büyük Doğu da, görüşlerini son derece sert bir biçimde dile getirdiği bir yerdir. Necip Fazıl’ın DP hükümeti ve özellikle Başbakan Adnan Menderes ile de arası iyidir. 22 Mart 1951 ise bu konuda bir dönüm noktasıdır. O gece, Taksim’deki bir apartmanın bodrum katına baskın yapılacak ve kumar oynarken yakalananlar gözaltına alınacaktır. Kumar baskınında yakalananlardan biri de Necip Fazıl’dan başkası değildir. Altan Öymen ise bu baskının, Necip Fazıl’ın şahsında İslamcılara gözdağı vermek için düzenlenmiş bir ‘siyasi baskın’ olduğu kanaatindedir: “Her şey şunu gösteriyordu ki, o baskın, bir ‘komplo’ olarak adlandırılmasa bile, bir ‘polis baskını’ndan çok, bir ‘siyasi baskın’dı. Hedefi Necip Fazıl Kısakürek’in kendi okurları ve yandaşları önündeki durumunu sarsmaktı. İktidar, (...) Kısakürek’e bir ders vermek istemişti. (s. 187)”
Ecevit’i CHP’ye ben davet ettim
50’li yıllarda CHP’nin yayın organı durumundaki Ulus Gazetesi’nde çalışan Altan Öymen, bir taraftan da aynı partide aktif siyaset yapmakta ve CHP Çankaya Gençlik Ocağı Başkanlığı’nı yürütmektedir. Öymen’den dinliyoruz: “Bülent Ecevit’i (...) bizim ocağa üye olmaya davet ediyordum. Ecevit’in ilgisini çekmiyordu.... Sanatla ve edebiyatla ilgilenmeyi tercih ediyordu. (s. 407)”
Menderes de vergi silahını kullanmış
ALTAN Öymen’in, Nihat Erim’in günlüklerinden yola çıkarak anlattığı diğer bir olay ise 1953’te Yeni Sabah Gazetesi’nin Moskova yazı dizisi haberini duyurması ve Menderes hükümetinin tepkisiyle karşılaşması. Hükümetin ‘Komünizm propagandası yapılıyor’ şeklindeki tepkisinin Sefa Kılıçlıoğlu’nun sahibi olduğu gazeteye vergi cezası olarak geri dönmesi. Erim’in günlüklerinde, Kılıçlıoğlu’ndan alıntı: “Üzerimdeki baskı çeşitli şekillerde devam ediyor. Maliye müfettişleri altı ay defterlerimi incelediler. Uydurma vergiler yüklemeye çalışıyorlar... Menderes’e ‘Daha geniş, daha müsamahalı olunuz, kazanırsınız’ dedim.”