1
Mayıs
2025
Perşembe
KİTAP

Nobeli alınca tanındı

Le Clezio’nun eserleri ilk kez New Yorker sayfalarında yayımlanacak... Milan Kundera ispiyoncu muydu? Batılı yayıncılar şimdi de Arap yazarların peşinde... Yılın iş kitabı ödülü açıklandı... Yozlaşmış bir toplum olarak Hindistan tasviriyle şimşekleri üzerine çeken Aravind Adiga en prestijli edebiyat ödüllerinden Booker’ı kazandı

Nobel´i kazanan Le Clezio, Amerikan okuyucularına yeniden tanıtılıyor. Kırktan fazla kitabı olan yazarın, ABD satışları bugüne kadar çok parlak değildi. Nobel her ne kadar bu durumda yukarı doğru bir ivme yaratmış olsa da gazeteler bunun yeterli olmadığına karar vermiş olacaklar ki yazarı tanıtmak adına ciddi kampanyalar başlattılar. Bu yönde ilk adım yazar profili hazırlayan ve Le Clezio’nun yeni kitabına geniş yer veren New York Times’tan geldi. Ama en etkili adımı atan ABD’nin en çok okunan entellektüel yayın organı olma sıfatını elinde bulunduran New Yorker oldu.
Le Clezio’nun eserleri ilk kez New Yorker sayfalarında yayımlanacak. Derginin editorlerinden Deborah Treisman, Le Clezio’nun eserlerini tanıyacak olurlarsa, okuyucuların yazara daha fazla ilgi göstereceklerini düşündükleri için böyle bir karar aldıklarını açıkladı. Terisman konuşmasını şöyle bitirdi: “Ayrıca hızlı davranıp insanlar onun adını unutmadan harekete gecmek istedik.”
Amerikalı eleştirmenleri bile (New York Times editörü David Remnick ve Deborah Triesman) yazarın eserlerini daha önce okumadıklarını itiraf etmişlerdi. Ödülün duyurulmasından bir hafta önce Horace Egdahl yaptığı bir açıklamayla ABD’nin yabancı edebiyat karşısında cahil olduğunu söylemiş ve basta Remnick’ten ciddi itirazlar almıştı. Triesman ise “Avrupalı yazarları olabildiğince takip etmeye çalışıyorum ama Nobel’den önce Le Clezio’yu okumak için bir nedenim yoktu” dedi.

Milan Kundera ispiyoncu muydu?


Batıdaki gazeteler -son günlerde bizde de- hararetle bu soruyu tartışıyorlar. Le Figaro yorum yapmaksızın gelişmeleri geçmeyi tercih ederken ABD’deki bazı gazeteler olaya bu kadar tarafsız yaklaşmıyor. Bilmeyenler için olayı özetleyeyim: Çek Araştırma Enstitüsü’nün haklarındaki ‘çok gizli’ statüsü değiştikten sonra yayımladığı belgelerden bazıları Milan Kundera’nın bir zamanlar sorguya çekildiğinde Miroslav Dvoracek’i ihbar ettiğini gösteriyordu. Yazar, bu belgeleri yalanlamış, insanların hiçbir şey bilmeden yorum yaptıklarını dile getirmişti. Çek polisi tarafından tutuklanan Dvoracek on beş yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Le Figaro’da yayımlanan bir yazıysa hikâyenin başka bir yönünü ortaya koydu. Zdenek Pesat isimli bir tarihçi ortaya çıkarak Dvoracek’le yaptığı görüşmenin kayıtlarını sundu. Bu kayıtlara göre hayatının kırk yılını İsveç’te sürgün olarak geçiren Dvoracek kendisini ispiyonlayanın Çekoslovakya’da karşılaşıp valizini emanet ettiği çocukluk arkadaşı Iva Militka olduğunu sanıyormuş. Oysa anlaşılan Militka, olanları sevgilisi Miroslav Dlask’a, Dlask da arkadaşı Kundera’ya söylemiş...
Kundera ise bütün suçlamaları reddediyor ve hayatını hiçbir dönemde gizli polisle hiçbir bilgiyi paylaşmadığını tekrarlıyor.

Batılı yayıncılar Arap yazarların peşinde

The Guardian’ın verdiği habere göre batılı yayıncılar şimdi de Arap yazarların peşinde. 200 milyonluk Arap nüfusunun iyi bir pazar olduğu düşüncesiyle şekillenen bu eğilim, başta Bloomsbury gibi firmaların yeni satış programlarının önemli bir parçası. Bloomsbury yetkileri Frankfurt Kitap Fuarı’nda Arapça yayın yapacak bir alt yayınevi kurduklarını duyurmuş, Bloomsbury Qatar Foundation Publishing’i yayın dünyasına tanıtmışlardı. Bu sayede Alaa Al-Aswany gibi yeni yıldızlar bulunması hedefleniyor. Not: Arapça dünyada en çok konuşulan beşinci dil.

Yılın iş kitabı ödülü El-Erian’ın


Financial Times ve Goldman Sachs yılın iş kitabı ödülünün sahibi açıklandı. Duyuruya göre 2008’de ödülü kazanan When Markets Collide: Investment Strategies for the Age of Global Economic Change kitabıyla Mohamed El-Erian. Günümüzde yaşanan krizi tahmin etmiş olan El Erian’ın kitabının ödülü kazanmasında son ekonomik çöküşün ve yazarın önerdiği hareket biçiminin akla uygunluğunun rol oynadığı belirtiliyor. New York’ta düzenlenen bir yemekle dünyadaki en önemli ekonomi gazetesi kabul edilen Financial Times’ın editörü Lionel Barber’dan alan El-Erian krizin bu kadar sert vurmasının en önemli nedeninin şimdiye kadar ekonominin verdiği sinyallerin yanlış yorumlanması olduğunu söyledi.

Booker, ilk kitabıyla Aravind Adiga’nın


Yozlaşmış bir toplum olarak Hindistan tasviriyle şimşekleri üzerine çeken Aravind Adiga’nın The White Tiger isimli kitabı en prestijli edebiyat ödüllerinden Booker’ı kazandı. Ülkesinin karanlık yanını anlatmak istediğini söyleyen yazarın bu tutumu jüriyi etkilemiş olacak ki 50 bin sterlin değerindeki ödülü Oxford mezunu eski Time muhabiri-yeni yazar Adiga’ya verdiler. Bazı Hintli eleştirmenlerin başkalarının acısını sömürmekle suçladıkları Adiga, ülkesindeki insanların yüzde beşinin iyi durumda olduğunu gerisininse büyük zorluklar çektiğini artık kabullenmek ve hayali bir Hindistan imajı içinde yaşamamak gerektiği karşılığını verdi.

Radikal - Kitap
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 11:57:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?