30
Nisan
2025
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Namus-töre ayrımı kalktı

Yargıtay’ın kararına göre namus cinayeti işleyenlere tahrik indirimi uygulanmayarak töre cinayetindeki gibi ‘nitelikli adam öldürme’ suçundan ceza verilecek

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yargı çevrelerinde töre-namus cinayetleri açısından “devrim” niteliğinde sayılan bir karara imza attı. Karara göre; namusunu kurtarma gerekçesiyle cinayet işleyen kişinin cezasında cinayeti aile meclisi kararıyla işlemese bile tahrik indirimi yapılmayacak. Aksine, bu kişiye normal öldürme suçundan değil nitelikli öldürme suçundan ceza verilecek.

2005’te yürürlüğe giren yeni TCK’da, töre cinayetlerinde sanıkların cezasında “haksız tahrik indirimi” yapılamayacağı düzenlemesi yer aldı. Kadın örgütleri, yasadaki “töre” kavramının “namus” kavramı ile değiştirilmesini istedi. Bu talebe gerekçe olarak, namus cinayetleri ile töre cinayetleri arasında fark olmadığı, yeni mevzuatın, namus cinayetlerinde haksız tahrik indirimi yapılabileceğini düzenlemesinin cinayetleri teşvik edeceği gösterildi. Ancak yasada bu yönde bir değişiklik yapılmadı.

Tahrik indirimi vardı
Aile meclisi kararı alınarak işlenen cinayetleri “töre cinayeti” sayan Yargıtay, aile meclisi kararı olmadan işlenen cinayetleri ise “namus cinayeti” kategorisine soktu. Töre cinayetlerinde sanıkların cezasında indirim yapılmazken, namus cinayetlerinde “haksız tahrik” indirimi yapıldı.

Ancak Yargıtay, kısa süre önce töre-namus ayrımını ortadan kaldıran kararlar almaya başladı. Son olarak Yargıtay 1. Ceza Dairesi, bugüne kadar verdiği bütün kararların ilerisinde bir karara imza attı. Karar, Kayseri’de işlenen cinayetle ilgili davada verildi. İki kardeş, yengelerinin kaçtığı ve birlikte yaşadığı adamı öldürdü. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tetiği çeken kardeşi “öldürme”, diğer kardeşi “suça yardımla” cezalandırdı. Sanıkların cezasında “haksız tahrik” indirimi de yapıldı.

Yargıtay ise benzer dosyalarda “töre” cinayeti sayılmayan bu olayı “töre cinayeti” kategorisinde değerlendirdi. Kararda, iki kardeşin, diğer kardeşleriyle evli olan yengelerinin öldürülen kişiyle kaçtığı, bu kişiyle 2-3 ay birlikte yaşadığı belirtildi. Evli olan kadının başkasıyla ilişkiye girmesinin ve bu şekildeki “yaşam tarzının” sanıklar açısından “haksız tahrik” oluşturamayacağının belirtildiği kararda, cinayetin, ailenin namusunu kurtarma inancıyla gerçekleştirildiği vurgulandı.

Nitelikli öldürme cezası
Kararda, bu nedenle, olayın “töre cinayeti” kapsamında değerlendirilerek, sanıklara “nitelikli öldürme” suçundan ceza verilmesi gerektiği vurgulandı. Eylem, töre cinayeti olarak tanımlandığında ise sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veriliyor. Sanıkların cezasında, iyi hal indirimi yapılsa bile cezaevinde kalınacak süre 24 yıl oluyor.

Gökçer Tahincioğlu - Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 15:06:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gönül Aydemir IP: 88.235.230.xxx Tarih : 22.11.2009 12:30:18

Çok isabetlİ olmuş,bence başkası ile ilişki kurdu diye eşlerin, babaların, kardeşlerin birbirlerini öldürmesi durumunda da haksız tahrik indirimi olmamalı. Bir insan başkasını seviyorsa,öldürülmekten korkmayacaksa samimi olarak gelip bunu eşine,ailesine söyleyebilmeli.Bu da böyle yerleşmeli.Peşin peşin cezada indrim yapmak,bu ilkelliğe çanak tutmaktır.Yıllardır kanunlar,mahkemeler toplumun gerisinde kalıyordu.