Kadına yönelik şiddeti sonlandırmak için polise, hâkim ve savcılara eğitim veren Ağduk: Polis Hulusi Kentmen tipi babacan imajdan uzaklaşıyor. Kadın hâkimler morluk görmeden karar vermiyor
BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programları Ulusal Koordinatörü Meltem Ağduk, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na, güvenlik kuvvetleri ve yargı mensuplarına ‘kadına yönelik şiddete karşı’ yürütülen eğitim çalışmalarında yaşadıkları zorlukları anlattı. Sokaktaki polislerin Hulusi Kentmen tipi babacan polis imajından uzaklaştığını söyleyen Ağduk, hâkim ve savcıların eğitiminde polislerden daha fazla zorlandıklarını belirterek, “Bir tanesi bana ‘biz tanrıyız’ dedi. Karar için ‘morluk görmem lazım’ diyen kadın hâkim çok. Dehşete kapılıyorsunuz” diye konuştu.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Alt Komisyonu’nun son toplantısında BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programları Ulusal Koordinatörü Ağduk’u dinledi.
Meclis tutanaklarına göre Ağduk; kadına yönelik şiddete karşı TSK’da 2004’ten beri ciddi eğitim verildiğini ve başarıya ulaşıldığını, hâkim ve savcıların eğitiminde polislerden daha fazla zorlandıklarını belirtti.
“Bir tanesi bana ‘biz tanrıyız’ dedi. Ne yazık ki böyle bir problem var” diyen Ağduk, şimdiye kadar 250 hâkim ve savcıya eğitim verebildiklerini bazı kadın hâkimlerin, erkek hâkimlerden daha katı tutum sergilediklerini anlattı.
‘Ben delil isterim’
Ağduk, kadın hâkimlerin erkeği evden uzaklaştırma kararı vermek istemediğini kaydederek, “Bu eğitimler sırasında ‘Ben delil isterim’ diyen kadın hâkim çok duydum, ‘morluk görmem lazım’ diyen kadın hâkim çok açıkçası. Dehşete kapılıyorsunuz, not alıp kafa sallıyorsunuz. Bu anlamda hâkimlerin çok fazla desteklenmesi gerekiyor” dedi.
Bugüne kadar 40 bin 400 polisin eğitimden geçirildiğini belirten Ağduk, BM Nüfus Fonu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile EGM arasında gerçekleştirilen eğitim projesinin dünyada örnek proje seçildiğini anlattı. Ağduk, “Hatta yurtdışındaki emniyet teşkilatlarından ‘gelin bizi eğitin bu konuda’ diye talepler geliyor” dedi. Karakollardaki eğitim çalışmalarından da söz eden Ağduk, Türkiye’deki polis imajının babacan ‘Hulusi Kentmen’ tipi polis olduğunu, ancak son dönemde mesleğe başlayan yeni polislerin bu imajdan uzak olduğunu ve eğitilmeleri gerektiğini anlatarak, “Polis kendisi dövüyorsa hanımını böyle bir olayla karşılaştığında gayet normal karşılayabilir” dedi.
Ağduk, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yönetici kadrosunda kadına yönelik şiddete karşı eğitim programına karşı direnç olduğunu” vurgularken, dünyada örnek seçilen eğitim projesinin bir yıldır yenilenmemesini buna örnek gösterdi.
Ağduk, AİHM’nin ceza kararı aldığı Nahide Opuz olayından sonra telaşlanan emniyet yönetiminin protokolü hemen yenilediğini anlattı.