Artık çoğunlukla plastik kutular içinde marketlerde arz-ı endam etse de geleneksel dondurma lezzetinden vazgeçemeyenler için eski üretim tekniklerinden taviz vermeyen hâlâ birçok dondurmacı var.
Özellikle de yaz aylarının en keyifli ritüellerinden biridir dondurma… Mis gibi vanilya kokan külahın içinde envai çeşit rengi ve lezzetiyle size göz kırpar. Hele hele vakit akşamsa, yani “piyasa vakti” ise bir elinizde dondurma külahı, etrafı seyre dalarsınız.
Dondurma dediğinin de külahta tadı çıkar. Kapısının önünde kuyruklar oluşsa da siz biraz sonra buluşacağınız lezzetin verdiği keyifle, o küçücük dükkânda size de sıra gelmesini sabırla beklersiniz. Anladınız… Sizi şimdi dondurmanın rengârenk dünyasıyla, bir başka deyişle “dondurmacı amca”ların o birkaç metrekareye sığmış ‘kocaman dünyaları’ ile baş başa bırakıyoruz.
İşte başrol oyuncularımız: Geleneksel ve doğal dondurma lezzetini bize unutturmamayı başaran Damla Dondurmacısı, Yeşilköy’ün Roma Dondurmacısı, sandalda dondurma satarken ilk dükkânını açan Zeynel Bölükbaşı’nın Zeynel Muhallebicisi, Bostancı’nın en meşhur ismi Dondurmacı Yaşar Usta, Moda’nın olmazsa olmazı Ali Usta, Bebek’e gidenleri kararsız bırakan Mini ve Güneş Dondurmacıları, Roma Dondurmacısı ile Liji Roma Dondurmacısı, yaz aylarında gerçek dondurma tadını özleyenleri ağırlıyor.
Damla Dondurmacısı
İlk şubesini 1989 yılında Merter’de açan Damla Dondurmacısı, 1994 yılında burayı kapatarak Kurtuluş’a taşınmış. Bugün hâlâ Kurtuluş’ta küçük dükkânında hizmet vermeye devam ediyor. Doğal ve taze malzemeler kullanan Damla Dondurmacısı’nda karamelliden vişneliye, çikolatalıdan çilekliye her çeşit dondurmaya, ulaşmak mümkün. Damla’da en çok kaymaklı, çilekli, limonlu, tutti-frutti, sade ve çikolatalı dondurma tercih ediliyor. Dükkânda size hizmet veren personelin kibarlığı ve cana yakınlığı da unutulmamalı. Dondurmanın topu 600 kuruşa, kilogramı ise 14 YTL’ye satılıyor.
Yaz aylarında kapısında kuyrukların oluştuğu Damla’da kış mevsiminde boza ve salep de satılıyor. Damla Dondurmacısı, her gün 08.30–00.30 saatleri arasında hizmet veriyor.
İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı
İlk ve tek şubesi 1962 yılında Nazmi ve Kadri Güler kardeşler tarafından Barbaros Bulvarı’nda açılan İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı bugün aynı yerde, Güler Kardeşler’den Kadri Güler’in oğulları tarafından işletilmeye devam ediyor. İtalyan tipi dondurmanın ağızda eriyen, kendine özgü ne sert ne de yumuşak olan tadını en iyi şekilde tüketiciye ulaştırmaya çalışan Güler Kardeşler, dondurmalarını kendi imalathanelerinde, kendi elleri ile hazırlıyorlar.
Bilinen on iki çeşit dondurmanın yanı sıra gülden, tarçından, fındık ezmesinden, damla sakızından, Türk kahvesinden, mangodan, üzüm pekmezinden ve böğürtlenden dondurma yapıyorlar. Kaymaklı, çikolatalı ve Antep fıstıklı dondurmaları hızla tükeniyor. İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı’nda dondurmalar günlük olarak üretiliyor. Dondurmanın kilogramını 18 YTL’ye, topunu ise 1 YTL’ye satıyorlar. Mekânlarında 25 kişiye kadar hizmet verebilen İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı 07.00–03.00 saatleri arasında açık.
Zeynel Muhallebicisi
1925’li yıllarda dondurma dolu sandalı ile sıkı bir müdavim kitlesi oluşturan Zeynel Bölükbaşı, meşhur vişneli dondurmasını daha rahat sunabilmek için 1948 yılında İstinye’de ilk dükkânını açmış. Bugün üçüncü kuşak tarafından yönetilen Zeynel Muhallebicisi’nin Caddebostan şubesi dışında; Ataşehir, Kozyatağı, Nişantaşı ve Yeniköy’de de şubeleri bulunuyor.
Dondurmalarında günlük süt ve gerçek meyveler kullanılıyor. Kaymaklı, çilekli, vişneli, limonlu dondurmaları da çok seviliyor ama özellikle yaz aylarında kavunlu dondurmaları hemen tükeniyor. Bir serayı andıran yeşillikler içindeki mekânlarında, 100 kişiye kadar hizmet verebiliyorlar. Dondurmalarının topunu 1.5 YTL, kilogramını ise 25 YTL’den satıyorlar. Zeynel Muhallebicisi, her gün 09.30-22.00 saatleri arasında tatlı severleri ağırlıyor.
Yaşar Usta
45 yıldır dondurma yapan Yaşar Usta, 2002 yılından beri Biberoğlu Unlu Mamülleri’ne bağlı olarak dondurmalarını satıyor. Mandıralardan aldığı keçi sütünün lezzeti ve gerçek meyve tadı, onun dondurmalarını unutulmaz kılıyor. Çilekli, limonlu, kavunlu ve vişneli dondurmalarını acele etmezseniz bulamıyorsunuz. Dondurmanın topunu 1 YTL’den, kilogramını ise 25 YTL’den satıyor. Yaşar Usta her gün, öğlen saatlerinde açtığı tezgâhını gece 24.00’e kadar açık tutuyor.
Ali Usta
İlk ve tek şubesini 1969 yılında Moda’da açan Ali Usta, aradan geçen 38 yıla rağmen değişmeyen kalitesini koruyor. Ali Usta’nın, hiçbir katkı maddesi kullanmadığı dondurmalarından en çabuk kaymaklı ve çikolatalı olanlar tükeniyor. Kendi özel tarifi olan Santa Maria ise ilk sorulan dondurma çeşitlerinden. Kış aylarında 30 kişiye, yaz aylarında 54 kişiye hizmet veren Ali Usta Dondurmacısı’nda, dondurmanın topu 1,75 YTL’den, kilogramı ise 30 YTL’den satılıyor. Ali Usta, sabah 07.00’de açtığı dükkânını, saat 02.00’de kapatıyor.
Mini Dondurma
Adı gibi kendi de “mini” olan Mini Dondurmacısı, Bebek’e gidenlerin bir külah dondurma almadan önünden geçemedikleri büyük lezzetler sunuyor. Müdavimleri en çok sakızlı, karadutlu, karamelli, fıstıklı ve sütlü dondurmalarını tavsiye ediyor. 1968 yılından beri İstanbullular’a hizmet veren Mini, Mart ayında açılıp Kasım ayında kapanıyor. Toplam on yedi çeşit dondurma üreten Mini Dondurma’da asla yapay tatlandırıcı kullanılmıyor. Meyvenin gerçek özü ile üretilen dondurmalar için frambuazlar Yalova’dan, sakızlar ise Yunanistan’dan geliyor. Haftanın her günü 09.00–03.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Güneş Dondurma
1975’de açılan Güneş Dondurma’da 18 çeşit dondurma bulunuyor. Karadutlu, limon ve çikolatalı dondurmaları en çok ilgi gören çeşitler arasında. Kış aylarında waffle ve dondurmayı aynı anda bulmak mümkün. Dondurmalarında meyve konsantresi yerine gerçek meyve, süt tozu yerine gerçek süt ve hakiki salep kullanıyorlar. Birçok ünlünün müdavimi olduğu Güneş Dondurmacısı, 09.00–04.00 saatleri arasında açık.
Roma Dondurmacısı
1970 yılında Ramazan Vardar ve Veysel Ayaz tarafından açılan Roma Dondurmacısı, halen aynı yerde kurucularının oğulları Zekeriya Vardar ve Asaf Ayaz tarafından işletiliyor. Dondurmalarının değişmeyen tadını 30 yıldır aynı yerden malzeme almalarına bağlıyorlar. Dükkânlarında yirmi çeşit dondurma üretiliyor. Fazla bilinmeyen kayısılı, muzlu, cevizli, kestaneli, krokan – bademli dondurmaları var. Dondurmaların topu 1 YTL’den, kilogramı ise 20 YTL’den satışa sunuluyor. Yeşilyurt’ta bulunan Roma Dondurmacısı, her gün 10.00 – 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Liji Roma Dondurmacısı
İlk şubelerini 1962 yılında, Kınalıada’da açan ancak 1974 yılında kapatmak zorunda kalan Liji Roma Dondurmacısı, 1982 yılında Ortaköy’de Kadri Güler tarafından tekrar açılmış. Bugün Kadri Güler’in oğlu Fuat Güler tarafından aynı kaliteyle dondurma üretmeye devam ediyor. Ekmek kadayıflarının da tadına doyum olmayan Liji’de en çok karamelli, çikolatalı ve kaymaklı dondurma tüketiliyor. Dondurmalarının topunu 1 YTL’den, kilogramını ise 18 YTL’den satıyorlar. Mekânları biraz küçük olduğu için aynı anda ancak sekiz kişi dondurma yiyebiliyor. Liji, her gün 06.00–02.00 arasında, Ortaköylüler’i ve Ortaköy’e yolu düşenleri ağırlıyor.
Damla Dondurmacısı
Adres: Kurtuluş Caddesi No: 148, Kurtuluş
Tel: +90 212 233 49
İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı
Adres: Barbaros Bulvarı No: 1 / A, Beşiktaş
Tel: +90 212 260 34 65
Zeynel Muhallebicisi
Adres: Bağdat Caddesi No: 302, Caddebostan-Kadıköy
Tel: +90 216 411 45 86
Yaşar Usta
Adres: Biberoğlu Unlu Mamülleri önü, Ali Nihat Tarhan Caddesi, Bostancı
Tel: +90 216 361 14 40
Ali Usta
Adres: Moda Caddesi, No: 264/A, Moda-Kadıköy
Tel: +90 216 414 18 80
Mini Dondurma
Adres: Cevdetpaşa Caddesi, No: 107, Bebek
Tel: +90 212 257 10 70
Güneş Dondurma
Adres: Cevdet Paşa Caddesi, No: 58, Bebek
Tel: +90 212 263 27 70
Roma Dondurmacısı
Adres: İstanbul Caddesi Kulüp Sokak, No: 1, Yeşilyurt
Tel: +90 212 663 35 42
Liji Roma Dondurmacısı
Adres: Dereboyu Caddesi No: 13/A, Ortaköy
Tel: +90 212 259 24 60
In Istanbul sayı: 6 - Türkmen İşçan