1
Mayıs
2025
Perşembe
YAŞAM

MEZUNİYET BALOSU BOTOKSU TARTIŞILIYOR

18 yaşından küçük liseli kızların, mezuniyet balosu için botoks kuyruğuna girmesi, plastik cerrahi uzmanlarını ikiye böldü.

Genç kızlar okullarından mezun olurken düzenlenecek balolar için hazırlanırken, estetik planı da yapıyor. Plastik cerrahlar özellikle bu yıl henüz 18 yaşını doldurmamış gençlerden gelen botoks talebinin büyük ölçüde artığını söylüyor. Kimi genç kızın annesi ile birlikte kapılarını çaldığını anlatan doktorlar kaşlarını kaldırmak isteyenlerin de bulunduğunu aktarıyor. Tıp dünyası şimdi "18 yaşını doldurmamış genç kızlara botoks ve kaş kaldırma operasyonu yapılması"nın etik olup olmadığını tartışıyor. "Aileleri izin verirse yaparız" diyen doktorların yanı sıra "Ben kesinlikle yapmıyorum" diyenler de var.

Doç. Dr. İbrahim Aşkar:
Mimiklerini kaybediyorlar

Doğal görüntüden uzaklaşan bu tür uygulamaların hastanın 18 yaşını doldurmadan ve yüz muayenesi olmadan yapılması uygun değil. Ortaya tuhaf görüntüler çıkabiliyor, son derece yapay yüz ifadeleriyle karşılaşıyoruz. Genç kızlar da gittikçe birbirlerine benzemeye ve yüz mimiklerini kaybetmeye başlıyor.

30'undan önce yapılamaz
Dr. Mustafa Karataş:

Bu tarz isteklerle gelen hastalar oluyor ama botoks için en erken başlanacak yaş bana göre 30'lu yaşlar olmalı. 17-18 yaş botoks için çok çok erken. Bu kadar genç ve dinamik bir yüzde böyle bir uygulamanın çok gereksiz olduğunu düşünüyorum. Yapılacak kozmetik bakımlar ve kaş alımı ile çok daha doğal görüntüler sağlanabilir.

Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu:
Güzellik merkezine gidiyorlar

Mezuniyet öncesi kaşlarının kalkık görünmesini isteyen genç kızlarımız ailelerini de ikna ederek botoks için geliyorlar. Bu gençlere botoks yapıyorum. Çünkü botoks kalıcı hasar vermiyor ve altı-sekiz ay içinde zaten eriyor. Bu sayede gençler mezuniyet balolarına giderken kendilerini çok daha güzel hissettiklerini söylüyorlar. Biz yapmazsak gidip kozmetik merkezlerinde yaptırıyorlar.

Op. Dr. Nuri Soysal:
Kaş düşüklüğü için yaparım

Gençler kaşlarını kaldırmak ve göz kenarlarını açtırmak için botoks yaptırmak istiyor. Büyütülecek bir işlem olmadığı için yapıyorum. Zararı olsa zaten hiç kimseye yapmayız. Ailesi ile birlikte gelmeyi tercih ediyorlar çünkü yaşları 18'den küçük. Ben çok abartılı bir botoks işlemi uygulamıyorum. Kaş düşüklüğü bulunan gençler hafif bir düzeltme ile sonuçtan son derece mutlu oluyorlar.

BOTOX veya BOTOKS NEDİR?

Clostridium botilinum denilen bakteriden üretilen bir çeşit toksindir. Kasların kasılmasına engel olarak kastan kaynaklanan kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Alındaki yatay kırışıklıklar,her iki kaş arasındaki dikey çizgiler ve gözlerin yan taraflarındaki kırışıklıklara (kaz ayağı) çok etkilidir. Kaş kaldırma amaçlı olarak da kullanılırlar, bunun dışında boyundaki kırışıklıkların tedavisinde de sonuçları iyidir. Uygun dozlarda ve uygun lokalizasyonlara yapıldığı taktirde ‘maske yüz’ denilen donuk ve mimiksiz bir yüz ifadesi oluşmaz. Etkisi kalıcı değildir, ortalama 6 ayda bir tekrarlamak gerekir. Eğer çevrenizde piyasa değerlerinden çok daha ucuza botox yaptırabileceğiniz bir yer bulmuş iseniz size tavsiyem; sağlığınız için mutlaka uygulanacak preparatı görün ve kutusunu yanınızda açtırın..

KIRIŞIKLIK DIŞINDA BOTOX’UN UYGULANDIĞI DURUMLAR NELERDİR?

Botox’un tıpta uygulanımı eskidir: tiklerin tedavisi, kas kasılmalarıyla seyreden kas hastalıklarının tedavisi, tortikolis tedavisi, spazmotik disfoni denilen konuşma bozukluğu, gözkapağının istemsiz hareketleri vb. Plastik cerrahideki kullanımı ise çok eski değildir. Kırışıklık tedavisi,kaş kaldırma, hiperhidrozis( avuç içi,koltukaltı ve ayak tabanında aşırı terleme) için kullanılmaktadır. Ayrıca bazı migren benzeri başağrıları için de kullanılmaktadır. Botox’un en önemli özelliği mimiklerle ortaya çıkan (gülme ,gözleri kapama) dinamik kırışıklıklarda etkili olmasıdır.Kırışıklığa neden olan kasın fonksiyonunu engellerler .Etki mekanizması açısından diğer yöntemlerden tamamen farklıdır Özellikle alın göz çevresi ve iki kaşın ortasındaki kırışıklıklara çok etkilidir.

BOTOX NASIL UYGULANIR?
Birkaç değişik botilinium toksini preparatı mevcuttur. Bunlardan hangisi kullanılacak ise uygun dozları tespit edilerek, ince iğnelerle ofis şartlarında uygulanabilir. Uygulamadan hemen sonra işe gidilebilir. 4-5 gün içerisinde maksimum etki gözlenir
 

Didem Seymen - Sabah
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 17:27:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?