Aralarındaki yaş farkının azlığından dolayı küçük kardeşini kıskanan abi ya da ablaların hikâyesini duymuş, belki de birçoğuna şahit olmuşsunuzdur. 18-20 yaşlarında annesinin hamile olduğunu duyan gençlere ne demeli? Arasında şoke olup bir süre kendisine gelemeyenler de var, depresyona girenler de...
Eskiden kızıyla ya da geliniyle birlikte doğum yapanlar, torunundan küçük çocuk sahibi olan anneler vardı. Bunlar şimdi parmakla gösterilecek kadar azaldı; ama reşit yaştaki bireylerin karşılaştığı psikolojik durum önemini koruyor.
Aralarında yaş farkı az olduğu için küçük kardeşine anne ve babasının ilgisini kıskanan büyük kardeş hikâyelerini çok duymuşsunuzdur. Belki de bizzat şahit olmuşsunuzdur. Peki, 18 yaşından sonra kardeşi olanların yaşadığına ne denir? Vaka sayısı değişmekle birlikte annesinin hamile olduğunu öğrenen gençlerin hepsi öncelikle şok yaşıyor, birçoğu da depresyona giriyor. Eskiden kızıyla ya da geliniyle birlikte doğum yapmak, torunundan küçük çocuk sahibi olmak normal vakalardı. Bu durum modern toplumlarda ise artık parmakla sayılacak kadar az. Vakaların az görülmesi bu haberin konusu değil. Reşit olduktan sonra kardeş sahibi olan modern bireylerin psikolojisi ve tepkisi asıl konumuz. Kız çocuklar başta şok yaşasa da kısa sürede kabulleniyor. Fakat erkeklerin yüzde 90'ı bunu büyük sorun haline getiriyor. Anne ve babasıyla konuşmayanlar, depresyona girenler, çevresinden utananlar çoğunlukta. Öyle ki erkekleri haber için bile konuşmaya ikna edemedik. Utandığı için annesinin mezuniyet törenine kucağında henüz birkaç aylık bebek olan kardeşiyle gelmesini istemeyenler var aralarında. Ama şunu söylemeden geçmeyelim, hepsi doğduktan sonra kardeşlerini çok seviyor.
'İnsanlar ne der diye endişelendim'
5 kardeşi olan Saime Eroğlu, evliliğinin birinci yılında bir kardeşi daha olacağını öğrenmiş. 19 yaşında yeniden kardeş sahibi olan Eroğlu, "Annemin hamile olduğunu duyduğumda şok olmuştum. Ben evliyim, insanlar ne der diye endişelenmiştim." diyor. Hatta annesi bir keresinde ona, "Kızım senin erken yaşta evlenmene çok üzülüyorum." demiş. Eroğlu annesinin bu sözüne verdiği cevabı gülerek anlatıyor: "Doğru anne dedim, belli oluyor, o kadar çok üzülmüşsün ki hemen ardımdan bir kardeş yapıyorsun." Eroğlu, evliliğinin yedinci yılında çocuk sahibi olmuş. Bu süre zarfında annesinin 3 çocuğu olmuş. Sonradan olan üç kardeşini diğer 5 kardeşinden ayrı gördüğünü söylüyor. "Onlar benim kardeşten öte çocuklarım gibiler. Onların yeri bende ayrı. Zaten onlar da bana anneleriymişim gibi ilgi gösteriyorlar. Annemle babamla konuşamadıkları birçok şeyi benimle paylaşıyorlar." diye konuşuyor. Şimdi 47 yaşında olan Eroğlu'nun kardeşlerinden birkaç yaş küçük çocukları var. Kardeşlerini çocukları sanıyorlarmış.
'Anne, bana kız istemeye kucağında bebekle mi gideceksin?
Merve Köse ise 23 yaşında kardeş sahibi olmuş. Onun hikâyesi daha bir ilginç. Annesi meme kanserini yendikten sonra hamile kalmış. Köse, 45 yaşındaki annesinin hamileliğinin bütün aileyi şoke ettiğini söylüyor. "Ben bir kardeşim olacağından çok, bu hamileliğin annemin hastalığı yeni atlattığı bir süreçte olmasından dolayı endişelendim. Kardeşim doğduğunda ise çok mutlu oldum." diyor. Merve'nin aksine bir yaş küçük erkek kardeşi, çok ağır tepki göstermiş. Askerden yeni dönen kardeşi; "Biz çocuk sahibi olacak yaştayız, saçmalıyorsunuz, ne yani kız istemeye kucağınızda bebekle mi gideceksiniz, düğünüme bebeğinizle mi katılacaksınız?" diye çok tepki göstermiş. Annesiyle 10 gün konuşmamış. Ama kardeşi doğduktan sonra düşünceleri tamamen değişmiş. Şimdi 5 aylık olan kardeşi için "İyi ki doğmuş." diyor. Yine bütün aile yaşadıkları zorlu günlerin sonunda gelen bu yeni üyelerini bir lütuf olarak görüyor. Merve, küçük kardeşinin kişisel bakımıyla yakından ilgileniyor ve "Aslında benim için staj gibi bir şey. Onun altını temizliyorum, kişisel bakımıyla ilgileniyorum. Anneme yardımcı oluyorum. Bu da benim için prova gibi bir şey oluyor." ifadelerini kullanıyor. Merve kardeşini çalıştığı hastaneye muayeneye götürdüğü zamanlar hasta yakınları "Allah bağışlasın çocuğunuz size ne kadar çok benziyor." diyormuş. Çocuğu değil kardeşi olduğunu söylediğinde ise şaşkınlıkla karşılıyorlarmış. Merve özellikle ilk aylarında annesini kardeşini emzirirken ya da kucağında tutarken gördüğünde şaşırdığını söylüyor.
'Askerdeki kardeşim, yeni bebeği kabullenemiyor'
Şule Turgut 22 yaşında ve Kıbrıs'ta üniversitede okuyor. Kendinden bir yaş küçük erkek kardeşi olan Şule'nin 20 yaşındayken bir kardeşi daha olmuş. Ailecek yeni mensuplarını büyük bir mutlulukla karşıladıklarını söylüyor. Çünkü üniversitede okuyan iki kardeş de anne ve babasından uzaktaymış. Antalya'da yaşayan anne ve babası yalnız kaldığı için üzülüyorlarmış. Yeni kardeşleri aileyi birleştirdiği gibi yeni bir heyecan getirmiş. Hatta anne ve babası yeni çocuklarıyla 10 yaş daha gençleştiklerini söylüyor. Şimdi askerde olan erkek kardeşi ise başta istemese de şimdi küçük kardeşini çok seviyor.
Ergen psikoloğu Orhan Gümüşel, bu durumu; "18 yaşından sonra kardeş sahibi olanlar öncelikle, kendisi anne ya da baba olmaya hazırlanırken, ağabey ya da abla olmanın şokunu yaşıyor. Hiç akıllarının ucundan geçmeyen bir rol. Bu sebeple ilk duyduklarında şok yaşıyorlar ve normal bir durum." diye değerlendiriyor. Kimi kardeşlerinin sorumluluğunun üzerlerine kalmasından çekinirken kimi de "Çevre ne der?" endişesi yaşıyor. Gümüşel'in danışanlarından birisi 18 yaşından sonra kardeş sahibi olmayı komik karşılamış. Yeni kardeş fikrine gösterilen tepki daha çok anneye oluyor. Çünkü bu yaştan sonra çoğunluğu annesini bir bebekle paylaşmak istemiyor.