Türkiye'de evlenen Alman vatandaşı Kamil Yıldırım, Almanca sınavını geçemeyen eşi Nevin'i yanına getiremedi. Türkiye'de doğan çiftin Yaren isimli kız çocuğuna Alman kimliği alındı. Böylece Alman yasalarının yurtdışında çocuğu olan Alman eşler için öngördüğü özel durumdan faydalanan anne Nevin, sınavsız eşinin yanına geldi.
Yaklaşık altı ay önce Türkiye'de dünyaya gelen minik Yaren, Türk kökenli Alman vatandaşı babası Kamil Yıldırım ve Türkiye'deki eşi Nevin Yıldırım'ın göç yasası engelini aşarak biraya gelmelerini sağladı. 18 yıldır Almanya'da yaşayan ve 2002 yılında Alman vatandaşlığını alan Kamil Yıldırım, Eylül 2007'de Türkiye'de tanıştığı Tokatlı Nevin Yıldırım ile evlendi.
Eşinin yanına Hamburg'a gelmek amacıyla aile birleşimi vizesi için başvuran Nevin Yıldırım'dan Alman Başkonsolusluğu, Göç Yasası'nın öngördüğü Almanca sınavına girmesini istedi. Bir süre kursa giden ama sınavda başarılı olamayan Nevin Yıldırım'a Alman Başkonsolosluğu vize vermedi.
Bebeğe Alman kimliği
Bu arada Nevin Yıldırım hamile kaldı. Eşini bir türlü yanına aldıramayan Kamil Yıldırım, avukat Mahmut Erdem'e başvurdu. Eşinin üç aylık hamile olduğunu da söyleyen Yıldırım'a avukat Erdem, „Hiç bir şey yapmayın. En geç çocuk dünyaya geldiğinde, sınav ve başka bir şart aramaksızın, bebek nedeniyle eşinize aile birleşim vizesi vermek zorundalar“ dedi.
Çocuk Türkiye'de dünyaya geldiğinde Erdem, müvekkili adına çocuğun doğumunu Hamburg Yabancılar Dairesi üzerinden Alman Başkonsolosluğuna bildirdi. Erdem, aynı zamanda Nevin Yıldırım'a, başkonsolosluğa giderek çocuğun babasının Alman vatandaşı olduğunu belirterek, Yaren için Alman kimliği ve kendisi için de aile birleşim vizesi talep etmesini söyledi.
Tek şart Alman vatandaşlığı
Erdem, „Alman Anayasası 6. maddesi aile bütünlüğünü koruma altına alıyor. Bu madde ayrıca yurtdışında bir Alman baba veya anneden dünyaya gelen çocuğun üzerinden yurtdışında yaşaşan eşe, aile birleşim vizesi verilmesini öngörüyor.
Nevin Yıldırım, bu yasal haktan faydalanarak, göç yasasının öngördüğü sınava gerek kalmadan aile birleşim vizesi aldı. Ancak çocuk daha çok küçük olduğu hiçin emen buraya gelmedi. Aile bir kaç bekledi ve Kamil Yıldırım, Türkiye'ye giderek eşi ve çocuğunu alıp bir sorun yaşamadan onlarla beraber Hamburg'a geldi“ diye konuştu
Özel hak var
Mahmut Erdem, bu özel hakkın bir çok kişi tarafından bilinmediğini belirterek, „Oysa yeni bir yasa değil. Ancak geçmişte sadece Almanya içinde uygulanıyordu. Örneğin Alman eşten çocuğu olan mültecilere bu şekilde oturma izni veriliyordu.
Oysa bu hak yurtdışındaki Alman anne ve babadan olan çocuklar için de geçerli. Kısacası yurtdışında yaşayan Alman olmayan anne veya baba, bebek üzerinden sınav şartı konulmaksızın aile birleşim vizesi alabiliyor. Aranan tek şart anne veye babanın Alman vatandaşı olması“ dedi.