Babası Türk annesi Avusturyalı olan 10 yaşındaki Yasemin, iki ülke arasında hukuk savaşına yol açtı.
Eşinin yurtdışına götürdüğü kızını 2.5 yıl uğraşıp yanına alan Bayram Kobal, Yasemin’in kaçırılmasını başkonsolosluğun organize ettiği iddiasıyla Avusturya devletine 500 bin Euro’luk tazminat davası açıyor.
BABASI Türk, annesi Avusturyalı olan küçük Yasemin’in 6 yıldır süren davası Türkiye ile Avusturya arasında hukuk savaşına dönüştü. İstanbul Aile Mahkemesi’nin Avusturyalı anne Franziska Kobal’ın velayet davasını reddetmesi üzerine, baba Bayram Kobal, Avusturya devletine 500 bin Euro’luk tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
Kızı Yasemin ile birlikte İstanbul Fatih’te yaşayan Bayram Kobal, Avusturya devletini, kızının Avusturya’ya kaçırılmasında yardımcı olmak ve bunun sonucu kendisine büyük zarar vermekle suçluyor. Anne Franziska Kobal, 2002 yılında Yasemin’i İstanbul’dan Avusturya’ya kaçırmıştı. İnnsbruck Yüksek Bölgesel Mahkemesi çocuk kaçırmalarına karşı uluslararası Lahey Sözleşmesi’nin ihlal edildiği sonucuna varmış ve bugün 10 yaşında olan Yasemin, 2004 yılı sonunda İstanbul’da babasına teslim edilmişti.
Başkonsolosluk organize etti
Bayram Kobal, açacağı tazminat davasıyla ilgili şunları söyledi: "Kızımın annesi tarafından kaçırılmasını İstanbul’daki Avusturya Başkonsolosluğu organize etti. Eşim, haberim olmadan Avusturya Başkonsolosluğu’yla işbirliği yaparak Yasemin’i 4 yaşındayken Avusturya’ya kaçırdı. Ayrıca eşim hamileydi ve Avusturya’da ikinci çocuğumuzu doğurdu. Kızımı geri almak için 2.5 yıl uğraştım. Davayı kazanıp kızımı geri getirdim. Oğlumu ise bana hiç göstermiyorlar. Ama kızımı geri almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Kapalıçarşı girişinde büfem vardı. Mahkeme ve avukatmasrafları yüzünden büfeyi sattım. Mahkeme, avukat masraflarının yanı sıra Avusturya’dan gelen her yazının tercümesi için çok paralar ödedim. Bana cehennem ızdırabı çektiren Avusturya’ya en az 500 bin Euro’luk tazminat davası açıyorum."
Mahkeme: Çift çaba göstermeli
İstanbul Aile Mahkemesi, Avusturyalı annenin açtığı boşanmayı tanıma davasını ve çocuğun velayetinin kendisine verilmesi talebini geçtiğimiz salı günü reddetti. Mahkeme çiftin evliliğin sürmesi için gerekli çabayı göstermediği sonucuna vardı. Bu durumda annenin İstanbul’da bir üst mahkemeye başvurarak, önce Avusturya mahkemesinin boşanma kararını tanıtma davası açabileceği, kararın tanınmasının ardından ise yeniden velayet davası açabileceği kaydedildi.
Bende avustralyalı bır ınsanla evlendım ama oraya dondukten sonra ınsan degıl hayvan oldu askı bıttı benı sefıl ettı telefon kulubelerınde aklı olan asla bu ınsanlarla evlılık yapmasın bu ınsanlar genıs ve terbıyesız bır kulture sahıpler.Bize ayıp gelen seyler onlar ıcın cok dogaldır.Ne kadar kufur etsemde azdır ne kadar sövsem yıne azdır turk kızlarının degerını bılın arkadaslar.