İşadamlarının desteğiyle Kocaeli’nde kurulan Bizimköy’de 105 engelli yaşıyor, çalışıyor. Yaptıkları üretimle para kazanıyorlar.
Kocaeli’nde farklı alanlarda üretim yapan sekiz tesislik ‘Bizimköy’de çalışanların yüzde 85’i engelli. Toplam 105 engellinin geçimini sağladığı Bizimköy, bu yıl 1.5 milyon YTL ciro planlıyor. 2006’da AB’nin ‘En Başarılı Proje’ seçtiği Bizimköy, yeni başarılara imza atmak için devletten vergi avantajı istiyor.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, 1999 depreminden sonra İsrail’e bir iş için gittiğini ve orada engelli köylerini gördüğünü belirterek, “Depremden sonra engelli sayısında inanılmaz bir artış oldu, şu anda 140 bine yakın bu bölgede engelli var. Biz de harekete geçtik, Bizimköy’ü kurduk” dedi.
O dönem Kocaeli’nde yaşayan Avusturyalı Beatrice Bruninger’ın 72 dönümlük arsasını Lions Kulübü’ne bağışladığını kaydeden Kanbak şöyle dedi:
“Kendi kızı da engelliymiş ve 19 yaşında ölmüş. Lions da bize bu arsayı verdi, bir vakıf kurarak çok uzun uğraşlar sonunda araziyi vakfın üstüne aldık. AB tarafında 1 milyon 300 bin euro’luk fon ve Kocaelili sanayicilerden topladığımız 2 milyon YTL ile 230 özürlünün çalışabileceği, tamamen düzayak 5 bin 400 metrekarelik tesisi kurduk. Konfeksiyon, kültür mantarı üretimi, seracılık, arıcılık yapıyoruz. 1.5 milyon ciro yapıyoruz.”
Başbakan’a davet
Bizimköy’ün açılışında dört bakanın geldiğini sonra iki bakana daha tesisi gezdirdiğini anlatan Kanbak şunları söyledi:
“Engelli istihdam kapasitemiz 230 kişi. Yasalara göre, bu kadar engelli, 7 bin kişinin çalıştığı bir işletmede istihdam edilebilir. Bizimköy gibi merkezler sanayicinin ve devletin yükünü hafifletiyor. Ancak bize ekstra vergi avantajı sağlanmıyor. Şimdi Maliye Bakanı ve Başbakan’ı davet ediyoruz. Buranın devam etmesi lazım. Ama çok zor döndürüyoruz.”
Kanbak, Bizimköy’de 5 dönüm elma, 25 dönüm ceviz ektiklerini de belirtti.
Tavşan yetiştirip tüyünü iplik yapıyorlar
Bizimköy Genel Müdürü Adem Bağdatlı, satışta çok zorlandıklarını belirterek şunları söyledi:
“İnsanlara ‘Bizimköy Engelli Üretim Merkezi’nden geldik’ deyince geri çekiliyorlar. Sanki engelliler bir iş yapamaz... Oysa üstün kaliteli iş yapıyoruz. Tavşan yetiştirip, tüyünden iplik üretimi yapıyoruz. İSO’ya müracaat aşamasındayız. 30’a yakın kuruluşun iş elbisesini yapıyoruz.”
100 ton kapasiteli kültür mantarı tesisine sahip olduklarını belirten Bağdatlı, “Seramızda dış mekan süs bitkileri ve fide yetiştiriyoruz, arıcılık yapıyoruz. İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin çevre düzenlemesi bitkisi, Richmond Nua oteline sebze veriyoruz” diye konuştu.
Hem eğitim hem iş
Bakanlıktan onaylı eğitim verdiklerini anlatan Bağdatlı şöyle konuştu: “Önce eğitim, sonra iş veriyoruz. Birden fazla iş kolunda faaliyet gösterdiğimiz için mantar üretiminde başarılı olmayanı tekstile kaydırıyoruz. 40’a yakın engel grubu var. Burada iki eli olan ikişer parmağı ve bir ayağı olup bir gözü gören insanlar çalıştırıyoruz. İki ayağı olmayan engelli için mozaik tesisimiz var ancak müşteri bulamadığımız için üretime ara verdik.”
Geçimlerini sağlamanın engellilere güven verdiğini belirten Bağdatlı, “Burada tanışıp evlenenler oldu” dedi.