Bilim insanları, erkeklerin, savaşmaya ve bireyler arası dayanışma kurmaya kadınlara göre daha meyilli olduğunu vurguluyor. Buna göre, askerliğin erkek işi olması ‘doğal’.
Yeni bir araştırma, erkeklerin bir tehdit karşısında kadınlara oranla çok daha güçlü dayanışma bağı kurabildiğini savunuyor. Bilim insanları, bu sonucu erkeklerin doğaları gereği daha savaşçı, savaşın da daha erkeksi bir davranış tarzı olduğu şeklinde yorumluyor. Araştırmayı yürüten İngiltere’deki Kent Üniversitesi profesörü Mark van Vugt, erkeklerin dış tehditlere karşı daha güçlü direnç gösterebildiğini vurgulayarak bunu ‘savaş etkisi’ olarak tanımlıyor.
Kent Üniversitesi araştırmacıları, 300 kadın ve erkek üzerinde yapılan deneyde, deneklere küçük bir miktar para verdi. Deneklere bu parayı isterlerse ceplerinde tutabilecekleri, isterlerse de bir yatırım fonuna aktarabilecekleri söylendi. Ancak, denekler birbirlerinin aldığı karardan haberdar değiller. Her iki cinsin de parayı yatırım fonuna aktardığı gözlemlendi, ancak deneyin ikinci bölümünde deneklere, üniversitelerinin bir başka üniversite ile rekabette olduğu, bu durumda yatırım kararlarında bir değişiklik olup olmayacağı hatırlatıldı. İkinci aşamada, yatırım fonuna para aktaran erkeklerin sayısında ciddi bir artış gözlemlenirken, kadınların sayısı değişmedi.
ERKEKLER DAHA OTOKRATİK VE DAYANIŞMACI
Araştırmayı yapan Van Vugt’a göre, erkeklerin savaşçı doğaları günlük kararlarına daha kolay yansıyor, örneğin, ülkelerinin savaşa girmesi gibi politik kararlara daha yatkınlar. Erkekler, savaşcılık ve dayanışmanın sembolü askerlik hizmetinde daha fazla anlam buluyor. Araştırmanın esas korkutucu sonucu ise, savaş zamanları haricinde erkeklerin barış zamanında da potansiyel tehlike kavramını kadınlara göre daha fazla ciddiye almaları. Erkek doğaları gereği daha otokratik.
Kent Üniversitesi profesörü Mark van Vugt.
Van Vugt, bu ayrışmayı erkeklerin kadınlara oranla daha agresif yapısına bağlıyor. Erkeklerde daha yüksek olan dayanışma dürtüsü aynı zamanda kurumlar oluşturmanın ve savaşmanın da temeli sayılıyor. Van Vugt, çalışmadan çıkan sonucun psikolojideki diğer araştırmalarla paralellik gösterdiğini vurguluyor. Erkeklerdeki savaşçı mizacın, yüzbinlerce yıldır sert doğa koşullarında ayakta kalma ve yiyecek bulma deneyiminin kalıtsal bir sonucu olduğu varsayılıyor. Kadınların dayanışmada erkeklerin geride kalması da, egoizm göstergesi olarak yorumlanmıyor.
NTV
Yayın Tarihi :
11 Eylül 2006 Pazartesi 16:05:42
Güncelleme :11 Eylül 2006 Pazartesi 16:13:30