Evlerde bilgisayar ve internet kullanamının yaygınlaşmasına bir de oyun ve sigara yasaklarının eklenmesi bir zamanlar mantar gibi çoğalan internet kafeler tek tek kapanmaya başladı.
Evlerde artan bilgisayarla internet kullanımı, getirilen oyun yasağı ve kriz bir dönem altın çağını yaşayan internet kafelerin kapısına kilit vurdurmaya başladı. Son 6 ayda sadece İstanbul'da 800'ün üzerinde internet kafe faaliyetlerine son verdi. Birkaç yıl öncesine kadar günde 3-4 internet kafe açılırken şimdi tam tersi bir durum yaşandığını belirten İstanbul İnternet Kafeciler Odası Genel Sekreteri Fırat Çağlar Özer, "Son dönemde odamızın en temel görevi iflas eden şirketlerin kaydını silmek haline geldi. Kayıtdışı işletmeleri de eklersek İstanbul'da 6 bin civarında olan internet kafe sayısı 4 binlere düştü" diyor.
3-4 yıla nostalji olur
2007'de çıkarılan bir yönetmelikle internet kafelerde oyun oynamanın yasaklandığını belirten Özer, "26687 sayılı yönetmelik ile internet kafeler ile oyun salonları birbirinden ayrıldı. Sigara yasağı da işletmeleri zora soktu. Çünkü kahvehanelere tanınan 1 yıllık alışma süresi bize tanınmadı. Yasada, kafelerin güvenilirliği için kamera ve diğer sistemler zorunluluğu getirildi. Ama burada da uyum süreci gerekliydi. İnternet güvenliği ve yasadışı siteler için büyük yaptırımlar yerine log kaydedici sistemle bu düzenlenebilirdi ama kimse bizi dinlemedi" diye konuşuyor.
Özer, tüm bu olumsuzlukların yanı sıra evlerde ve sosyal mekânlarda PC, laptop ve internet kullanımının artmasıyla da ağır darbe aldıklarını belirterek, "3-4 yıla internet kafeler nostalji olabilir" diyor.
İnternet kafelerin iflasına en çok orta gelir seviyeli semtlerde rastlandığını belirten Özer, gelir seviyesi düşük bölgelerde ve kırsal alanlarda ise evlerdeki bilgisayar oranının düşük olmasından dolayı işlerin iyi olduğunu söylüyor.
Sektördeki en büyük sorunlardan birinin de fiyat birliğinin olmamasından kaynaklandığını ifade eden Özer, her internet kafede tarife bulundurma zorunluluğunun olduğunu ancak piyasada saati 50 kuruştan 5 TL'ye kadar çalışan internet kafelerin olduğunu kaydediyor. Oda olarak saati 1.5 TL'lik bir tarife uyguladıklarını belirten Özer, "Bir sokaktaki 50 kuruşa çalıştırıyor, diğer sokaktaki 2 TL'ye. Belediyelerin bu konuda destek vermesi gerekirken, denetimleri sadece 11 yönetim kurulu üyemiz ve 2 çalışanımız yapmak zorunda kalıyor. 4 bin işletmeyi denetlememiz de zor oluyor" diye konuşuyor.
2008'de evde internet kullanımı yüzde 30 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2007 ve 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre evde internet kullanımı 2008 yılında yüzde 30 arttı. 2007 yılında hanelerin yüzde 18.94'ü internete erişim imkânına sahipken bu oran 2008'de yüzde 24.47'ye çıktı. Araştırmaya göre 2007 yılında internet kullanıcılarının yüzde 31.21'i internet kafede internet kullanırken, 2008'de bu oran 21.8'e düştü. 2007 yılında internet kullanan bireylerin yüzde 45.96'sı evinde internet kullanırken bu oran ise 2008'de 61.6'ya yükseldi.
Evlerde bilgisayar ve internet kullanamının yaygınlaşmasına bir de oyun ve sigara yasaklarının eklenmesi bir zamanlar mantar gibi çoğalan internet kaf...