Eskişehir'de ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının keneleri de yediği tespit edildi.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, kene ile mücadelede işe yarayıp yaramayacağı tartışılan kırmızı orman karıncaları için Sağlık Bakanlığı'nın harekete geçtiğini belirtti.
Karıncaların keneleri de yediğini ifade eden Küçüköz, "Konuyu Sağlık Bakanlığı'na ilettik. Bakanlıktan gelen uzmanlar, karınca yuvalarında bir deneme yaptı. Civardan toplanan 7 keneyi karınca yuvalarına yakın bir yere bıraktık. Birkaç saniye içinde kenelere hücum eden karıncalar keneleri yuvalarına taşıdı. Elbette bunu, 'kenelere çözüm bulundu' diye söylemek doğru değil, ama bu konuda ciddi çalışmalar yapılmalı" dedi.
Sıtkı Küçüköz, kırmızı orman karıncalarının, orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslendiğini belirterek, söz konusu karıncaların ormanların sağlıklı kalmalarının sigortası olduğunu bildirdi.
Küçüköz, kırmızı orman karıncalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Bir karınca kolonisinde, ortalama 300 bin işçi karınca bulunur ve bir koloni yılda ortalama 24 kilogram böcek yer. Karıncalar yuvalarının 80 metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yer. Kırmızı orman karıncası etobur bir canlıdır.
Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer. Karıncalar bin metrenin üzerindeki ibreli ormanlarda yaşar. Hektarda 10-15 yuva yapar. Toprak altında galeriler açar, kışı 1-2 metre derinlikte geçirir.
Erkek karıncanın sayıları azdır. Kraliçe karınca ile çiftleştikten sonra ölürler. Yuvalarda en fazla 50 kraliçe karınca bulunur. Hepsi ayrı galerilerde kendi ekibiyle çalışır.
20 yıllık ömürleri boyunca bir kez çiftleşirler fakat her yıl yumurtlayarak koloninin devamını sağlarlar. Karınca yuvalarına bilgisiz insanlar zarar verdiği gibi, domuz, ayı, tilki, sansar ve fareler de zarar vermektedir."