“Para mutluluk getirmiyor” sözü MTV Networks International’ın (MTVNI) 14 ülke gençleri arasında yaptığı araştırmayla doğrulandı. Çinli gençlerin yüzde 85'i geleceğe umutla bakarken, Japon gençlerin sadece yüzde 8'i halinden memnun.
Araştırmaya göre gelişmiş ulusların gençleri, gelişmekte olan ülke gençlerine göre iki kat daha mutsuz ve geleceğe daha olumsuz bakıyor. En mesut olanlar Hintliler, en bedbaht olanlarsa Japonlar...
MTV Networks International’ın (MTVNI) 14 ülkede yaptığı yaptığı araştırmaya göre para gerçekten mutluluk getirmiyor.
Yaşları 16 ila 34 arasında değişen 5400 kişiyle yapılan araştırmaya göre, gelişmiş ülkelerde yaşayan gençler, gelişmekte olan ülkelerdeki yaşıtlarına kıyasla çok daha mutsuz.
ABD ve İngiltere’de gençlerin yüzde 30’dan azı mutlu ve umutlu. Bu oran Japonya’da yüzde 8’e kadar düşüyor.
Gelişmiş ülkelerdeki gençliğin mutsuzluğunun nedenleri başarılı olma baskısı, kötümserlik ve iş kaygısıyla açıklanıyor.
Gelişmekte olan ülke gençleri ekonomik büyümeyle daha umutlu
Gelişmekte olan ülke gençleri arasındaysa ise bambaşka bir tablo var. Hint gençleri hayatından en memnun olan grup olarak göze çarparken, Çinli gençlerin yüzde 84’ü gelecekte hayatlarının daha iyi olacağını düşünüyor. Arjantinli ve Güney Afrikalı gençlerin ise yüzde 75’le dünyanın en mutlu insanları arasında bulunuyor.
Çalışmaya göre gelişmekte olan ülke gençleri gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarına göre daha dindar.
Az gelişmiş ülkelerde insanların daha mutlu olmasının sebebininse, gençlerin daha iyi bir geleceğe sahip olacaklarında duydukları inanç olduğu belirtildi.
Gelişmiş ülke gençleri küreselleşmeye karşı
Gençlerin geleceğe bakışları, kendilerini güvende hissedip hissetmedikleri ve topluma uyumları konusunda yapılan araştırmaya göre, gelişmiş ülke insanları küreselleşme konusunda hayli kötümserler. Alman gençliğinin yüzde 95’i küreselleşmenin kültürlerinde tahribata yol açtığını düşünüyor. Gelişmekte olan ülke gençleriyse küreselleşmeye daha açık olmakla birlikte ulusal kimliklerinden daha çok gurur duyuyor.
MTVNI’nin araştırmasında, İngiltere’de bu yaş grubundakilerin yüzde 80’inin, kansere yakalanmak kadar terörizmden de korktukları ortaya çıktı.
Araştırma, Arjantin, Brezilya, Çin, Danimarka, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Meksika, Güney Afrika, İsveç, İngiltere ve ABD’de yapıldı.
ntv
Yayın Tarihi :
20 Kasım 2006 Pazartesi 14:16:18