Karnede ders notlarının düşük olmasının öğrencinin başarısızlığını değil, eksikliklerini gösterdiği belirten uzmanlar, "Eğer anne-babalar karneyi bir araç değil amaç olarak görürlerse, çocukları üzerinde baskı kurarlar. Bu da çocuklarıyla ilgili psikolojik problemlere neden olacaktır" dedi.
Adana Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Psikolog Gürdal Görhan yaptığı açıklamada, karnenin ilk dönemde çocuğun gösterdiği performansın yazılı bir belgesi olarak öğrencilere verilen bir araç ve 2. dönemin sonuna kadar öğrencinin ne yapması gerektiğini gösteren bir yol haritası olduğunu söyledi. Karnede çocuğun ders notlarının düşük olmasının, onun başarısızlığının değil eksikliklerinin bulunduğunun bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Görhan, öğrencilere, anne ve babalara şu uyarılarda bulundu:
"Ders notları düşük olan bir öğrenci için karneyle verilen mesaj ders çalışmasında eksiklikleri olduğu veya etkili ders çalışmadığı, 2. dönem için hangi derse nasıl ve ne kadar çalışması gerektiğidir. Elbette bu mesaj sadece öğrencilere değil, aynı velilere de verilmektedir. Eğer anne-babalar karneyi bir araç değil amaç olarak görürlerse, çocukları üzerinde baskı kuracaklar. Bu da çocuklarıyla ilgili psikolojik problemlere neden olacaktır. Çocuğunuza karne almasıyla ilgili verebileceğiniz en önemli mesaj, onu koşulsuz sevdiğiniz ve kabul ettiğinizdir. Karnede gördüğünüz eksikliklerle ilgili onunla konuşun ama yargılamayın. Ona güvendiğinizi tekrarlayın. Ona karnedeki zayıf notlarla ilgili fikrini sorun ve 2. dönem nasıl bu sorunu gidermeyi düşündüğüyle ilgili onunla sohbet edin. Gördüğünüz eksiklikleri uygun bir dille ona aktarın ve 2. dönem için isterse programı hazırlama ve uygulama konusunda destek olacağınızı anlatın. 'Sen hep başarısızsın. Asla yapamazsın. Çalışmadın. Olacağı buydu' gibi cümleler sadece öfkenizi geçici olarak azaltabilir, sorunu çözmez. Aksine, çocuğunuzla iletişiminizi engeller. Karnedeki zayıf notları onun hayatta başarısız bir kişi olduğunu değil, sadece o derslerle ilgili problemi olduğunu belirtir. Çocuğun kişiliğiyle ilgili değil, problemiyle ilgili konuşun. Karne sizin ona verdiklerinizin karşılığını gösteren bir hesaplaşma aracı değildir. Her karne döneminde ona verdiklerinizle çocuğunuzun size verdiklerini ders notlarına göre karşılaştırmayın. Çünkü, onlar sizin çocuklarınız ve sonuç ne olursa olsun kapınızın onlara her zaman açık olduğunu onlar bilmeli. Böylece karne dönemi çocuğunuz ve sizin için endişe verici, sıkıntılı, sıra dışı bir dönem olmaktan çıkarılarak hayatın bir parçası olarak kabul edilmelidir."