23
Aralık
2024
Pazertesi
FİNİKE - ANTALYA
Nufus
1.789.295
Yüz Ölçümü
20.591
İlçe Sayısı
20
Vali
Nufus
45.296
Yüz Ölçümü
655
Belediye Sayısı
19
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Finike genel Bilgi

Finike Havadan Görünümü

Akdeniz Bölgesi'nde Antalya İli'ne bağlı bir ilçe olan Finike'nin doğusunda Kumluca, batısında Kaş, kuzeyinde Elmalı ilçeleri, güneyinde de Akdeniz ile çevrilidir. Antalya İli'nin batı kesiminde, Finike Körfesi'nin de batı kıyısında yer alır. Yörenin kuzeyinde Kohu Dağı'nın güney yamaçları, kuzeydoğu ve doğusunda Beydağları'nın güney uzantıları, orta kesiminde de Alacadağ bulunmaktadır. Bunlardan etekleri ormanlarla kaplı olan Alacadağ kıyıya dik olarak uzanır. Kohu Dağı ile Beydağlarını birbirinden ayıran Avlanbeli Geçidi aynı zamanda Elmalı-Finike bağlantısını sağlar.

Finike Ovası küçük akarsuların getirdiği alüvyonlarla Finike Körfezi'ni doldurmuş ve ovanın oluşmasına neden olmuştur. Bu ova Avlan Gölü'nün sularından kaynaklanan Başgöz Çayı ve Beydağları'ndan çıkan Alakır Çayları ile sulanır. Yüzölçümü 655 km2'dir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 42.087'dir.

Finike Limandan Bir Görünüm

İlçenin ekonomisi tarıma ve turizme dayalıdır. Bitkisel üretimde turunçgiller ve sebzecilik ön planda gelir. Seracılık ise çok yaygın olup gelişmiştir. Eskiden pamuk üretiminin yapıldığı bu yerde seracılığın ve turunçgillerin üretiminden sonra pamuk yetiştirirciliği gerilemiştir.

İlçede antik çağlardan günümüze kadar gelen İdebessos, Liymra, Erinos, Coridalla ve Arykanda gibi antik kentler bulunmaktadır. Likya'nın önemli kentlerinden İdebessos'da yapılan kazılar ilk yerleşimin yörede MÖ.2000'lerde başladığını göstermiştir. MÖ. 3000'den sonra Teke Yarımadası'nda yerleşimin yoğunlaştığı görülmüştür.

Likya bölgesi ile birlikte Finike de MÖ.VI.yüzyıldaki pers istilasına kadar bağımsız olarak kalmıştır. Doğu Akdeniz ticaretinin gelişmesinde diğer kentlerle birlikte pay sahibi olmuş ve gelişmiştir. MÖ.330 yılında Büyük İskender önemli bir direnişle karşılaşmadan Likya'yı ele geçirmiş, Finike'ye de hakim olmuştur. İskender'in ölümünden (MÖ.333) sonra, Suriye, Mısır ve Rodos'un egemenliğini kabul etmiş, MÖ.II.yüzyılın başlarında Lymra Beyi Perikles, Likya birliğini sağlamış, Finike de bunun içinde yer almışsa da Akdeniz korsanları buraya da egemen olmuştur. MÖ.67'de Roma generali Pompeus, yöreyi korsanlardan temizleyerek Finike'ye de hakim olmuştur. MS.43'te Roma İmparatoru Caldius Likya ile Pamfilya bölgelerini birleştirerek yeni bir eyalet oluşturmuş ve adını da Likya-Pamfilya olarak değiştirmiştir. Finike de bu eyaletin içerisinde kalmıştır. Romadan sonra bir süre Bizanslıların egemenliğinde kalmış, Arap akınlarından zarar görmüştür.

Arykanda
 

Malazgirt Savaşından (1071) sonra, Finike ve yöresi Selçukluların denetimi altına girmiştir. 1207-1308 yılları arasında Selçuklu egemenliğinde kalan yöreye, Orta Asya'dan gelen Teke Boyu yerleşmiş ve Tekelioğlu Beyliği kurulmuştur. Tekelioğullarının hakimiyeti 1361 yılına kadar sürmüş, Osmanlılar tarafından beyliğin ortadan kaldırılmasıyla da yöre Osmanlı'ların egemenliğine geçmiştir.

XIX.yüzyılın sonlarında Konya vilayetinin Teke sancağında Elmalı kazasına bağlı bir nahiye olan Finike, 1914'de ilçe yapılmıştır. Finike, l. Dünya savaşı sırasında, 1919-1921 yılları arasında İtalyanlar’ın kısa süren işgalleri atanda kalmıştır. İstiklal Savaşı'ndan sonra İtalyanlar Finike’den çekilmişlerdir. Cumhuriyet döneminde de Finike, Antalya’ya bağlı ilçe statüsünü sürdürmüştür.

Günümüzde Finike, antik çağ kentlerinden Limyra ve Arykanda'nın kalıntılarının bulunduğu, arkeolojik yönden önemli bir merkezdir. Ayrıca doğa ve denizin birleştiği bir turizm beldesi olup, portakalları ile ünlüdür.

 


Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 15:55:39

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR