Antalya’nın Korkuteli Ziraat Odası ve Tarım İlçe Müdürlüğü, yayla köylerde son yıllarda artış gösteren tarla faresi ile mücadele için buluştu.
Korkuteli Ziraat Odası ve Tarım İlçe Müdürlüğü, yayla köylerde son yıllarda artış gösteren tarla faresi ile mücadele için Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, başkanlığında yayla köy muhtarları ile buluştu. Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, 2009 yılı İlkbahar döneminin yağışlı geçtiğini bu nedenle tarla faresi popülasyonunda artış gözlendiğini söyledi.
Tarla faresi ile mücadele yapılmaması durumunda hububat dikili alanlarda yüzde yüze varan zararların oluşabileceğini belirten Büyükçetin, “Son yıllarda doğal düşmanlarının azalması, derin toprak işlemenin yapılmaması, tarla sınırlarının işlenmemesi, zamanında etkin toplu mücadele yapılmaması tarla farelerinin popülasyonunu arttırdı. Teknik olarak tarla faresi hububatta mücadele yapılmadığı takdirde popülasyon yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100'e kadar zarar verebilmektedir. Bu da tarla faresi ile mücadele yapmanın önemini ortaya koymaktadır. Tarla fareleri ile mücadelenin en uygun olduğu bu dönemde İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinde yayla köylerde ağırlıklı olarak hububat ekili arazilerde toplu tarama mücadelesi uygulanacak” dedi.
Tarla fareleri ile mücadelede ilaçlı mücadelenin yanında kültürel önlemler, mekanik mücadele ve doğal düşmanlarının korunmasının da önemine değinen Büyükçetin, “Tarla faresinin başlıca doğal düşmanları; kedi, sansar, tilki, gelincik, baykuş, doğan, şahin, atmaca, kartal ve yılandır. Kültürel önlemler derin toprak işlemesi ve tarla temizliği, mekanik mücadele olarak da suya boğdurmak ve kapan kullanmak uygulanabilir. Tarla faresi ile ilaçlı mücadele hava şartları uygun olduğu sürece her zaman yapılabilse de en uygun ve etkili olan kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ile sonbahar mevsimleridir.”