Korkuteli Çaybaşı Alaaddin Mahallesi’nde bulunan Çaybaşı Hamamı’nın yazıtı günümüze gelemediğinden, kaynaklarda da ismi geçmediğinden ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı kesinlik kazanamamıştır. Ancak mimari üslubu XVI. Veya XVIII.yüzyılda yapıldığına işaret etmektedir.
Geç devirlerde Hüseyin Ağa isimli bir şahıs tarafından onarılmış ve bu yüzden de Hüseyin Ağa Hamamı ismi ile de tanınmıştır.
Dikdörtgen planlı hamamın duvarları moloz taştan yapılmıştır. Kuzey ve batı yönünde yanından geçen su kanalı dolayısı ile arazi seviyesi yükselmiş ve hamamın duvarları yarı yarıya toprağın altında kalmıştır. Soyunmalık kısmı yıkılmış, üç bölümlü soğukluk ve sıcaklık günümüze ulaşabilmiştir. Soğukluğun orta bölümünden dar bir kapı ile sıcaklığa geçilir ve burası kubbe ile örtülmüştür. Sıcaklığın çevresinde üç adet beşik tonozla örtülü eyvan bulunmaktadır. Sıcaklığın sonunda, hamamın kuzey yönünü tamamıyle kapatan sıcak su sarnıcı ile külhan bulunmakta idi. Bunlardan külhan, yıkılarak günümüze ulaşamamıştır.
Hamamın en büyük özelliği köşe hücrelerinin giriş kapıları üzerindeki taş kemerlere işlenmiş profiller, kubbe pandantiflerindeki malakari bezemelerdir. Ayrıca kubbeler üzerinde çok sayıda yıldız şeklinde tepe pencereleri açılmıştır.
Kenthaber Kültür Kurulu