22
Aralık
2024
Pazar
ÇAVDIR - BURDUR

Çavdır Genel Bilgi

Çavdır Genel Görünüm

Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nin geçiş noktasında, batı Torosların üzerinde, dağlık bir arazi üzerinde kurulmuştur. Burdur İli'ne bağlı bir ilçe olan Çavdır, doğusunda Antalya; batısında Gölhisar ve Altınyayla; kuzeyinde Tefenni; güneyinde Muğla ili ile çevrilidir. İlçenin başlıca dağları Rahat Dağı, Çavdır Dağı, Pazar Dağı ve Koçaş Dağlarıdır. Ovalarını ise Haravza Ovası, Urgancı Ovası ve Söğüt Göl Arazisi oluşturmaktadır. Rahat Yaylası, Kozağaç Yaylası, Yazır Yaylası, Bayındır Yaylası, Kızıllar Yaylası, Küçük Alan Yaylası ve Anbarcık Yaylası da en önemli yaylalarıdır.

İlçenin akarsularını Karaköy ve Bayındır Çayları oluşturmakta olup bunlar Dalaman Çayı’nın kollarını oluşturmaktadır. İlçenin barajlarını ve göllerini ise Yazır Gölü, Çavdır ve Kozağaç Barajları ile Çavdır ve Söğüt Göletleri oluşturmaktadır. İlçenin yüzölçümü 371 km2 olup,2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 15.584'tür.

Çavdır'dan Bir Görünüm

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bitkisel ürünlerin başında buğday, arpa, rezene, anason, şeker pancarı, nohut, patates, domates, taze fasulye, biber, salatalık, soğan, elma, üzüm, ceviz, yonca, fiğ, mısır gelmektedir. Hayvancılıkta büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

Çavdır’ın tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanmaktadır. Oğuz Türklerinin kolundan olan Çavuldurluların bir kısmı Anadolu’nun fethi sırasında Selçuklu fetihlerine katılmışlardır. daha sonra Aral Gölü'nün güney kıyısında, Kazakların baskısı ile Anadolu'ya geçerek Dengere (Bölmepınar) Köyüne yerleşmişlerdir. Zamanla, Çavdır-Kozağaç, Bayındır-Karapınar ve Acıpayam Ovasına doğru genişlemişlerdir. Çavdır’a gelenlerin büyük bir kısmı Aşağı Çavuldur (Çavdır) denen Haravza-Urgancı yöresine yerleşmiş, bir kısmı da çiftlik mevkiine ve köy yıkığına yerleşmişlerdir. Pazar Dağının eteğine Pazar kurarak ürettikleri hayvansal ve tarımsal ürünlerini burada pazarlamışlardır. Osmanlıların son dönemlerinden itibaren ilçenin bulunduğu yere toplanmaya başladılar. 1925-1926 yıllarında Pazar, ilçe merkezinin bulunduğu yere taşınmıştır.

 

Çavdır Cumhuriyetin ilk yıllarında belediyelik idi, 1930 yıllarında nüfus şartı nedeni ile muhtarlığa dönüştürüldü. 1952 yılına kadar Tefenni İlçesine bağlı iken, aynı yıl Gölhisar’ın ilçe olması üzerine Gölhisar İlçesine bağlandı. 12.08.1991 tarihinde de Burdur İli'ne bağlı bir İlçe konumuna getirilmiştir.

İlçede, günümüze gelebilen pek fazla eser bulunmamaktadır. Yalnızca İlçeye 12 km. uzaklıkta bulunan Bölmepınar Köyü'ndeki Selçuklular dönemine ait olduğu sanılan Dengere Camsi günümüze gelebilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 12:57:16

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR