Hatay ilinin bir ilçesi olan Dörtyol, doğusunda Hassa, güneydoğusunda Kırıkhan, güneyinde İskenderun ilçesi, batısında İskenderun Körfezi, kuzeyinde Erzin ilçesi ve Osmaniye ili, kuzeydoğusunda da Gaziantep ili ile çevrilidir.
İlçenin kıyıdaki ovalık kesimi ile kıyının ardında yükselen dağlık kesim olmak üzere yüzey şekilleri ikiye ayrılmaktadır. Denize paralel uzanan düzlüklerden başlıcası Dörtyol Ovası'dır. Güneyindeki Payas ve kuzeyindeki Erzin ovaları bu ovanın devamıdır.Doğuya doğru kuzey-güney doğrultusunda yükselen Amanos Dağlarının en yüksek noktası olan Bozdağdaki Mığırtepe (2.240 m.) Hassa ilçesi sınırlarındadır.
Amanos Dağları'ndan doğan ve İskenderun Körfezi'ne dökülen çok sayıdaki küçük akarsu kıyı ovalarını sulamaktadır.
İskenderun Körfesi'nin ucunda, deniz ile Amanos dağları arasında yer almaktadır.Dörtyol’un kurtuluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, XVI.yüzyılda çevresindeki Payas'ta Sokollu Mehmet paşa'nın yaptırdığı külliye gözönünde bulundurulacak olursa bu tarihte Dörtyol'da da yerleşim olduğu düşünülebilir. Tarihi kaynaklarda Dörtyol'a ilk defa Abdurrahmanlar, Çankırlar, Delisüllüler, Bölükbaşılar, Bozdoğanlar, Karabeyler, Akkoyunlular, Türkoğulları gelip yerleştikleri belirtilmiştir.
Bugünkü Dörtyol'un çarşısındaki anayolu Belen ile Çukurova'yı birbirine bağlayan dört ana geçiş noktası bulunmaktadır. Dörtyol XIX.yüzyılın sonlarında köy görünümünde olup, daha sonra Payas'a bağlanmış, daha sonra da (1906) Erzin' bağlı bir bucak olmuştur. 1909 yılında da İlçe konumuna getirilmiştir. İlçe merkezindeki dört ana yöne giden yoldan dolayı Dörtyol adını almıştır.
Kenthaber Kültür Kurulu