Hatay'ın Gaziantep sınırında bulunan Hassa, 1865’te Güneyde ve Güneydoğuda isyan halinde bulunan aşiretlerin yerleştirilmesi için görevlendirilen Fırka-i İslahiye’nin kumandanı Derviş Paşa tarafından kurulmuştur. Hassa, Akdeniz Bölgesinde Hatay İline bağlı, yüzölçümü 495 km2 olan ilçedir. Güneyinde Kırıkhan, güneybatısında İskenderun, batısında Dörtyol İlçeleri ile kuzeybatıda Osmaniye, Kuzeyinde Gaziantep İlleri ve doğusunda Suriye yer almaktadır.
İlçe toprakları, Afrika Kıtasının doğusundan başlayıp kuzeyde Kahramanmaraş’a kadar uzanan jeolojik çöküntü oluğunun içinde yer almaktadır. İlçenin büyük bölümünü kaplayan düzlükler, batıda dağlarla sınırlanmıştır. Batı sınırı boyunca güneydoğu-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan Amanos Dağları, yer yer 2000 metreye ulaşan, zaman zaman aşan düzenli bir sıradır. Bu dağ sırasının en yüksek noktası ilçe sınırları içerisinde yer alan Mığır Tepesi (2.240 m.)’dir.
İlçenin en önemli akarsuyu olan Karasu birçok küçük dere ve çayla beslenerek, güneye doğru akar. Kuzey ve orta kesimdeki eşik alanda volkanik orijinli bazaltlardan oluşmuş taşlık ve kayalık arazi parçası yer alır.
Hassa'nın bulunduğu alanda antik çağlara ait kalıntılarla karşılaşılmamıştır. Bu bakımdan yöredeki ilk yerleşimin başlangıcı bilinmemektedir. Tarihte ismini ilk kez Osmanlı döneminde Sultan IV.Murat Bağdat seferine (1638) giderken buradan geçmesi ve buradaki isyancıları kontrol altına almasıyla duyurmuştur.
Kenthaber Kültür Kurulu