30
Nisan
2025
Çarşamba
GELENDOST - ISPARTA

Su yoksa badem var!

Gelendost Kaymakam Vekili İzzet Ercan, botanik açıdan kiraz, erik ve şeftali ile aynı familyada yer alan bademin, yıllarca sadece tohumla üretilmesinden dolayı, çok geniş bir çeşitliliğe sahip olduğunu belirtti.

Badem yetiştiriciliğinin ülkemizde Ege Bölgesi’nde yoğunlaştığını ifade eden Ercan, Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleri’nde de yetiştirildiğini aktardı.

Ercan, “Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerimizde Türkiye badem üretiminin üçte ikisi üretilmektedir” dedi.

Badem için iklimin, yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz ikliminin ideal olduğuna işaret eden İzzet Ercan, “Bununla beraber, odun kısmının kış soğuklarına dayanıklı olması nedeniyle, kış soğuklarının fazlaca olduğu yerlerde de yetişebilmektedir. Ağacının odun kısmı -20°C, -30°C'ye kadar soğuğa dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştiriciliği yapılamaz. Gelendost’ta da iklim itibariyle ideal olarak badem yetiştirilebilir” şeklinde konuştu.

Bademin özellikle toprak istekleri bakımından seçiciliği fazla olmayan bir meyve türü olduğuna işaret eden Kaymakam Vekili Ercan, “Bizde Gelendost’ta susuz ve verimsiz arazilerde badem yetiştiriciliği yapacağız. 3 yılda ürün veren ve 6 yılın sonunda da olgunlaşan badem ağacından 6 ile 10 kilogram arasında ürün almak mümkündür” şeklinde konuştu.

Kaymakam Vekili Ercan, geçen yıl kabuklu bademin kilogramının 15 YTL’den satıldığını buğdaya göre daha karlı olduğunu ifade ederek, “Buğdayda badem gibi kıraç arazide yetişiyor. Ancak ikisini mukayese ettiğimiz zaman buğdaydan daha fazla kar edilebilir” şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 22:39:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?