8
Eylül
2024
Pazar
KAHRAMAN MARAŞ

Balduk: Bu bilgilere inanasım gelmiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili ve K.Maraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Mehmet Balduk, son 3 yıldaki yüzde 25 büyüme rakamıyla istihdamdaki yüzde 1’lik artışın örtüşmediğini belirterek, "Bilgilerin namuslu olduğuna inanmak istiyorum, ancak bu rakamlara inanacağım gelmiyor" dedi.

Balduk, Türk sanayicisinin 2001 krizinden sonra verimlilik yükseltme yoluna gittiğini, bundan dolayı da ekonominin son 3 yılda toplam yüzde 25 büyüme rakamına ulaştığını kaydetti.

Büyüme rakamlarına rağmen işsizlik oranının yüzde 10.5’ten yüzde 10.3’e düştüğünü ifade eden Balduk, "Yüzde 25 büyümeye yüzde 1 istihdam çok örtüşen bir şey değil. Ben bunun nedenini ara malı ithalatının çok yüksek olmasına bağlıyorum. Örneğin 2003 yılında ara malı ithalatı yüzde 72’ydi. 2004’te yüzde 67’ye düştü. Buna rağmen ara malı ithalatının bu kadar yüksek olması Türkiye’de ara malı üreten firmaların kapanmasına, kapasitesini azaltmasına veya işçi çıkartmasına sebebiyet vermektedir. Bilgilerin çok namuslu olduğuna inanmak istiyorum, ancak bu rakamlar inanacağımı getirmiyor. Yüzde 25 büyüme 3 yılda olacak, istihdam yüzde 1 artacak bu çok sağlıklı değil" dedi.

Bir ekonomistin araştırmasına göre, büyümeden kaynaklanan üretimin stoklarda gözüktüğünü anımsatan Balduk, "Bu stokların da yaklaşık 50 milyar dolar olduğu söyleniyor. Türk sanayisi 50 milyar dolar stoku taşıyamaz. Bu kadar stoku taşıyacak finansman yapımız yok. O yüzden bilgilerin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Büyümenin bir kısmının da kayıt dışının kayıt altına alınmasından kaynaklanmış olabileceğini vurgulayan Balduk, "Bir kısmı da üretilip de kayıt dışı mal satılmasından kaynaklanmış olabilir. Son 3 yılda gerçek anlamda ekonomimiz yüzde 25 büyüdü ise, bu istihdama yansımadığı gibi bir iş adamı olarak bana da yansımadı, benim çevremdeki insanlara da yansımadı, kimseye yansımadı. Bu işte sağlıklı olmayan bir şeyler var. Reel faizlerin yüksekliği bu düşük kur seviyesinin devam etmesi halinde saçma sapan tablolarla karşılaşabiliriz" şeklinde konuştu.
TOBB Başkan Vekili Mehmet Balduk, Türkiye’nin ne yapıp edip gelirlerini artırma yollarını düşünmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hükümet kamu yönetimi reformunu yapamadı. Bir atılım yaptı ancak Başbakanlık Müsteşarı’nın söylemleri ve yazımları, dolayısıyla kamuoyu bunu tartıştı ve ikinci hamleyi yapamadı. Türkiye kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırmalıdır. Devletin direkt gelirden aldığı vergiler artmalıdır. Devlet dolaylı vergilere yüklenmektedir. Dolaylı vergide OECD ortalamasına baktığınız zaman normal bir vatandaşın üzerinde çok ciddi bir vergi yükü getirmektedir. Onun için devlet gerçek anlamda kazanandan vergi almalıdır. Devlet gelirlerini artırırken giderlerini kısmak zorundadır. Son dönemlerde giderlerini yeterince kıstığını söyleyemeyiz. Mali disipline çok iyi uydular bu doğru. Son 30-40 yılda mali disipline en iyi hükümet. Bunu da alt yapı yatırımlarını kısma pahasına yaptılar. Alt yapı yatırımlarını kısmak demek o şehrin eksik kalmasına neden olmaktadır. Esas olan devletin gereksiz harcamalarını kısması gerekir. Kamu yönetimi reformu yapılarak bu çağda devletten ne isteniyor o tanımlanmalıdır."

Türkiye’nin sürdürülebilir en yüksek büyüme dönemini Atatürk döneminde yaşadığını anlatan Balduk, ülkenin bundan sonra istikrarsızlığa asla tahammülünün olamayacağını, dolayısıyla gelecek seçime kadar tek başına iktidar şansının iyi kullanılması gerektiğini vurguladı. Balduk, erken seçimin Türkiye için yararlı olmayacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 11:13:12
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 17:44:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?